Витаминът, чийто дефицит може да доведе до когнитивен спад и ранна деменция

iStock_000009201552XSmall

Загубата на познавателните умения и на способността за формиране на нови спомени засягат ежедневието на все по-голям брой възрастни хора. Често този спад е първият признак на деменция и може да доведе до по-сериозни заболявания, включително болестта на Алцхаймер. Много напредничаво мислещи специалисти и алтернативни изследователи на здравето установяват, че неоптималният хранителен статус в продължение на много години и десетилетия в комбинация с излагането на токсични екологични и битови химикали и замърсители, пряко допринася за влошаване на здравето на мозъка и сериозно заболяване.

Нивата на циркулиращия витамин В12 са свързани с познавателните умения и паметта

Изследователска група от Tufts University в Масачузетс, публикува резултатите си в Journal of the American Geriatrics Society, които показват как лекият недостиг на витамин В12 може да бъде индикация, че някои възрастни хора са изложени на по-голям риск от ускорен когнитивен спад.

Много възрастни хора получават минимални количества витамин В12 от храната си, а имат и ограничена способност да метаболизират това, което консумират. Консумирането на високо преработени храни през целия им живот води до изключителен дефицит на витамин В12, който засяга химическата и електрическата сигнализация в мозъка.

Изследователите анализирали данните от 549 мъже и жени, включени в проучването Framingham Heart, със средна възраст 75 години. Били взети кръвни проби и участниците били разделени на пет групи на базата на нивата на витамин В12. Екипът провел Mini-Mental State Examination (MMSE), като на всеки член на групата давали кратък списък от въпроси, често използвани за изследване на деменция (пет теста, провеждани за период от осем години) с цел да се оцени общия когнитивен статус.

Изследователите установили, че участниците в двете групи с най-ниски резултати са имали значително ускорен когнитивен спад. Водещият автор на изследването, д-р Марта Морис, отбелязва: "Бързият невропсихиатричен спад е добре известно следствие от тежкия дефицит на витамин В12, но нашите открития показват, че нежеланите когнитивни ефекти на ниския статус на витамин В12 могат да засегнат много повече възрастни хора, отколкото се предполагаше." Екипът установил, че резултатите са падали средно с 24 пункта на година, но онези в най-ниските две от петте групи спадали с 35 пункта всяка година – значителен спад, който е свързан със спад в паметта и нормалните мисловни процеси.

Д-р Морис заключава: „Изследваната връзка повдига опасения, че когнитивният упадък може да бъде резултат от недостиг на витамин В12 при по-възрастните хора, за които поддържането на нормални кръвни нива може да бъде предизвикателство.“ Тъй като абсорбцията на витамин В12 от храната може да бъде проблем за много възрастни хора, най-добре е да се приема допълнително витамин В12 като хранителна добавка, за да се запази паметта и когнитивната функция.

по Джон Филип

Sources for this article include:

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/12/121205102613.htm
http://psychcentral.com/news/2012/12/08/mild-b12-deficiency-linked-to-cognitive-decline-in-older-adults/48854.html
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1532-5415.2012.04076.x/abstract

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *