Три луди неща, които намаляват риска от рак

965566_10201264003260009_1634973576_o

Понякога проучванията разкриват неочаквани връзки между нещо, което правите, и риска от развитие на рак. Ето три неща, които намаляват риска от рак, поне две от които вероятно никога не бихте свързали с ползи за здравето.

  1. Пеене в хор

Пеенето създава физиологични ефекти, които дават възможност на тялото да се бори по-добре с рака. Учените знаят, че активността подобрява настроението, но наскоро  откриха, че то също има дълбоко въздействие върху имунната система. В проучване на Imperial College London, University College London и Royal College of Music е изследвана слюнката на хористи преди и един час след пеене, за да видят какви промени са настъпили.

Резултатите показаха, че пеенето намалява стресовия хормон кортизол и повишава цитокините – имунните протеини, които подобряват способността на организма да се бори с рака и други сериозни заболявания. Освен това, намалява нивата на възпаление, състояние, което уврежда имунната система. Хората, които изпитвали най-много депресия, са онези, които получили най-голямото подобрение на настроението. Тези открития показват, че пеенето намалява вероятността туморите да се върнат при пациенти, провеждащи лечение за рак. Изследването е публикувано в списанието ECancer Medical Science.

  1. Пиене на кафе

Любителите на кафето ще се зарадват като научат още една полза, която идва от пиенето на любимата им напитка. Проучване, публикувано в списание "Рак, епидемиология, биомаркери и превенция", показва, че пиенето на кафе може да намали риска от колоректален рак. Участници били 5100 възрастни, диагностицирани с колоректален рак и 4000 здрави възрастни. Събрани са данни за консумацията на варено, филтрирано, разтворимо и безкофеиново кафе, заедно със семейната им история на рак и други фактори за начина на живот.

Анализът показа, че дори скромната консумация на една до две чаши кафе на ден е свързано с 26% намаляване на риска от колоректален рак. Когато участниците пият повече от 2,5 чаши на ден, рискът от рак се намалява с до 50%. Според старшия автор Stephen Gruber, екипът е изненадан от факта, че безкофеиновото кафе се оказва толкова полезно, колкото кофеиновите варианти – откритие, което показва, че защитните свойства на напитката не се дължат само на кофеина.

  1. Избягване на среднощното похапване

Изследване, публикувано в Journal of the American Medical Association Oncology, установи, че нощните часове на глад между вечеря и закуска са важни за превенцията на рака. След проследяването на над 2400 оцелели от рак на гърдата, станало ясно, че късната вечеря или похапването по-късно вечерта представлява заплаха за тяхното възстановяване. Кратко нощно гладуване по-малко от 13 часа е свързано с 36% по-голям риск от рецидив на рак и 21% по-голям риск от смърт от заболяването. Също така е наблюдавана и връзка между по-кратките нощни гладувания и по-малкото часове сън, както и по-големи количества от HbA1C – маркер за нивото на кръвната захар. Тези резултати са забележителни, защото лошият сън и повишеният HbA1C са свързани с повишена вероятност за рак на гърдата.

Намаляване на риска от рак

Трите гореизброени фактора са толкова разнообразни, че показват, че всяка част от нашия начин на живот влияе върху риска от заболяване. Пеенето в хор може да не е опция за всеки, но всеки може да пее под душа или когато извършва ежедневни дейности като подготовката на вечеря, например. Проучването за кафето ви дава друга причина да се отдадете на удоволствието от напитката и ако сте чувствителни към кофеина, просто преминете към безкофеиново кафе. И накрая, вечеряйте възможно най-рано, за да си осигурите дълго нощно гладуване: изследванията показват, че този навик има множество предимства за здравето.

by Mary West

Sources:

http://www.dailymail.co.uk/health/article-3523661/Choir-singing-help-body-fight-cancer-Just-hour-singing-increase-levels-immune-proteins-body-uses-battle-illnesses.html
http://www.hngn.com/articles/194251/20160401/drinking-coffee-lower-risk-colorectal-cancer-study.htm
http://www.techtimes.com/articles/146139/20160401/midnight-snacks-may-increase-risk-for-breast-cancer-recurrence-why-fasting-counts.htm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *