Установена е една подправка, която разбива мозъчните плаки

spcies123-400x276

Изследователи от Университета в Тел Авив съобщават в списание PLоS ONE, че обикновената подправка канела, намираща се в много кухни по света, може да държи важен ключ за предотвратяване болестта на Алцхаймер.

Случаите на болестта на Алцхаймер растат с експоненциално темпо, като понастоящем засягат един на осем души над 65-годишна възраст. Най-съвременните изследвания сочат, че опустошителното заболяване е отчасти резултат от метаболитно разрушаване в мозъка и е наречено "диабет тип 3", тъй като разстройва нивата на инсулин в мозъчната тъкан. Екстрактът, открит в канелената кора, наречен CEppt, показва, че инхибира развитието и прогресията на заболяването в това последно проучване.

От векове канеленият екстракт е използван като антивирусно средство

Изследователи от катедрата по зоология в университета в Тел Авив са открили, че мощни екстракти от канелена кора инхибират токсичните амилоидни полипептидни олигомери и фибрили, открити в мозъчните плаки при болестта на Алцхаймер. Лечебната сила на канелата е известна още от библейските времена като висшите свещеници използвали подправките за предпазване от инфекциозни болести. Антивирусните свойства се потвърждават от съвременните изследвания, поощрявайки по-нататъшни проучвания за изследване на екстракти от подправката при развитието на болестта на Алцхаймер.

Учените изолирали активното CEppt съединение, открито в канелената кора, и създали воден разтвор за използване в изследователски експерименти. Разтворът се дава на генетично променени мишки, които са предразположени да развият агресивна форма на болестта на Алцхаймер. След период от четири месеца изследователите установяват, че развитието на заболяването е било забавено драстично, а нивата на активност и дълголетие били сравними с контролната група от здрави мишки.

Канелата действа при разбиване на амилоидната плака, за предотвратяване и лечение на болестта на Алцхаймер

В допълнение към констатациите за регресията на болестта, изследователите установиха, че екстрактът от канела е разградил класическите амилоидни протеинови клъстери в експерименти с епруветки. Водещият изследовател професор Майкъл Овадия вярва, че това показва, че CEppt е не само важен за възпрепятстване развитието и прогресията на болестта на Алцхаймер, но може да помогне за разрушаването на съществуващите заплитания, след като вече са се образували.

Много природни вещества, включително ресвератрол, куркумин и боровинки, са доказано обещаващи за предотвратяване на тази опустошителна форма на деменция, но не съществува терапия, която да може да реверсира болестта след като вече е диагностицирана. Професор Ovadia коментира резултатите от това изследване:

"Откритието е изключително вълнуващо. Докато има компании, разработващи синтетични субстанции за потискане на болестта на Алцхаймер, нашият екстракт няма да бъде медикамент със странични ефекти, а безопасно, природно вещество, което човешките същества консумират от хилядолетия".

Учените, провеждащи това проучване, не са публикували количеството канела, използвано за получаване на резултатите. Експертите по хранене препоръчват използването на канела, ежедневно свободно поръсена върху храната или хранителни добавки с 500 mg екстракт от канела, приемани ежедневно с храната. Канелата бързо се превръща в природно съединение, което държи ключа за борба с болестта на Алцхаймер.

by 

References:

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/06/110627123144.htm
http://www.medicalnewstoday.com/releases/229809.php
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0016564

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *