Вашият мозък и ядките

your-brain-on-nuts-800x600

Знаем, че ядките са супер здравословни ...

Те са с високо съдържание на флавоноиди (антиоксиданти), витамини В и Е, различни минерали (калций, желязо, цинк, калий, магнезий) и диетични фибри.

Ядките са ефективни като криптонита. Те са доказали, че засилват имунитета, подобряват сърдечно-съдовото здраве, стимулират бавното стареене, използваме ги за борба с рака и подобряване  редовността на червата.

Ядките са също удовлетворяваща супер закуска, която може да помогне за предотвратяване на наддаването  и насърчаване  загубата на тегло.

И последното изследване дори доказа, че орехите могат да предотвратят болестта на Алцхаймер. Но най-скорошните проучвания всъщност разглеждат мозъка ви и ядките ...

Ядките и здравето на мозъка

Изследователи от Loma Linda University Health са знаели вече, че абсорбираните флавоноиди проникват и се натрупват в хипокампуса. Това е районът на мозъка, участващ в ученето и паметта. Директният процес, чрез който ядките влияят върху моделите на мозъчните вълни, не е ясно разбран. За новото изследване изследователите са търсили "доказателство за връзката между концентрацията на антиоксиданти в ядките и електроефективната модулация (EEG)." Резултатите са публикувани в The FASEB Journal.

По-специално, изследователите се стремят да открият корелати на невроелектрични дейности, които са свързани с ефектите на флавоноидите в ядките върху неврологията, невронната синхронизация, паметта, припомнянето, настроението и поведението.

За да направят това, те  използваха EEG Power Spectral Density, за да проучат ефектите върху мозъка на различни ядки, включително орехи, пекани, шам-фъстъци, фъстъци, кашу и бадеми. Участниците EEG мозъчни вълни са записани на девет места на скалпа. След като отчетоха изходните данни, деветте честотни ленти бяха записани втори път директно в лабораторията.

Различни ядки = Различни мозъчни заболявания

Интересното е, че мозъкът реагира по различен начин на различните видове ядки. Мозъчната честота е по-изразена със специфичен вид ядки ...

Според това проучване шам-фъстъците произвеждат най-голямата гама вълнова реакция, която е от решаващо значение за подобряване на когнитивната обработка, задържането на информацията, ученето, възприятието и бързото движение на очите по време на сън.

Фъстъците, от друга страна, произвеждат най-високия отговор на делта, който е свързан със здравословния имунитет, естественото излекуване и дълбокия сън. Изследователите знаят, че фъстъците са бобови растения, но все още ги включват в изследването.

В друго проучване, публикувано в Journal of Nutrition, изследователите разгледаха ролята на английските орехи в потенциалната превенция на когнитивния спад и невродегенеративните заболявания. Тъй като орехите съдържат висока концентрация на фитохимикали и полиненаситени мастни киселини, те смятат, че те ще имат положителен ефект върху здравето на мозъка. И те го правят! Изследователите установяват, че "орехите не само намаляват окислителя и възпалителния товар върху мозъчните клетки, но също така подобряват интернационалната сигнализация, увеличават неврогенезата и подобряват секрецията на неразтворими токсични протеинови агрегати".

Ядките и подобряване на мозъчните функции

След като прегледаха данните си за различните ядки и как те засягат мозъчните ивици на ЕЕГ, по-специално честотите на Делта и Гама, изследователите откриха, че ядките оказват положително влияние върху тези мозъчни вълни. Не само те поддържат паметта, познанието, припомнянето, настроението и поведението, но ефектът на ядките върху специфични мозъчни честоти също изглежда "свързан с дълбока медитация, съпричастност, изцеление, както и нервна синхронизация, подобрена когнитивна обработка, и памет. "

Диетата е изключително мощен инструмент за стимулиране и насърчаване на здравето на мозъка. Освен орехите, множество други храни съдържат и фитонутриенти, флавоноиди, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, които поддържат мозъка и настроението, включително: семена, боб, авокадо, боровинки, пълнозърнести храни, нар, тъмен шоколад, зелен чай и дива аляска сьомга.

Променете вашата диета, променете мозъка си. Консумирането на повече ядки всеки ден е идеалната първа стъпка.

Dr. Mark Wiley

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *