Как периодичното гладуване може да ви помогне да бъдете по-здрави и да живеете по-дълго

изтеглен файл

В документалния филм „Яж, гладувай и живей по-дълго“, британският автор и журналист д-р Майкъл Мозли документира своя път, като решава да опита дали с гладуване може да подобри здравето си.

В самото начало кръвните му изследвания разкрили, че е на границата на диабета и холестеролът му е висок, което неговият лекар искал да лекува с медикаменти.

Загрижен от тази диагноза, особено след като той смята себе си за експерт по конвенционални здравни стратегии, д-р Мозли се заема да проучи своите алтернативи.

"Винаги съм се интересувал от експериментиране върху себе си като изследователски прийом, защото много от най-важните открития дойдоха от учени и лекари, които използват себе си като тестов субект", казва той, "но аз никога преди не съм извършвал серия от проучвания върху моето собствено здраве."

Пътуването му го отвежда в Съединените щати, където се среща, както със здрави и дълголетни хора, така и с експерти по дълголетие и здраве, за да научите тайните на успеха им.

Тялото ви е създадено за периодични цикли на "угощение и глад"

Гладуването, оказва се, има редица ползи за здравето, към които повечето хора се стремят: от подобрено сърдечно-съдово здраве и намален риск от рак до генно възстановяване и дълголетие.

С една дума, д-р Мозли открива, че част от това, което движи болестния процес, е фактът, че ние ядем прекалено често. Когато сте в постоянен режим на "угощение", тялото ви в действителност се отказва от голяма част от своята естествена "програма за възстановяване и подмладяване".

Вярно е, че строгото ограничаване на калориите едновременно насърчава и загубата на тегло, и дълголетието в животински модели, но този вид "гладна диета" не е много привлекателна стратегия за повечето хора.

Обаче по-новите изследвания показват, че можете да получите много, ако не всичко, от същите ползи от строго ограничените калории чрез периодично гладуване или постене, т.е. един график на хранене, при който в някои дни можете да „пирувате“, а в други дни драстично да намалите калориите.

Това на практика ефективно имитира хранителните навици на нашите предци, които не са имали денонощен достъп до хранителни магазини или храна. Те е трябвало да преминават през периоди на здраво „пируване“ и глад, а съвременните изследвания показват, че преминаването през тези периоди носи редица биохимични ползи. Накратко, чрез промяна на това какво и кога ядете може драматично да промените как да работи тялото ви. И това е страхотна новина.

Sourse http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/06/14/intermittent-fasting-longevity.aspx?x_cid=diabetessymptomsebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *