Защо дишането през устата не е благоприятно за здравето?

In the picture a beach at sunset with the words on the sand "Just breathe".

Ние сме родени, за да дишаме през носа си, но за съжаление много хора развиват лоши навици за дишане и най-вече дишане през устата. Дишането през носа спомага за подобряване на поглъщането на кислород към мозъка и тялото и оптимизира физическото и психическото благосъстояние.

Дишането през устата, заедно с ускореното дишане, може да промени структурата на лицето ви, като  го стесни и го смъкне надолу. Проучванията показват, че челюсти, които са стеснени и изтеглени назад, могат да увеличат риска за обструктивна сънна апнея.

Когато ние се чувстваме под стрес, ние сме склонни да правим по-дълбоки и по-бързи дишания през устата, в опит да тушираме тази  тревожност. По този начин, ние дишаме през горната част на гърдите, а не през диафрагмата и приемът ни на кислород страда.

Направете  няколко дълбоки вдишвания през устата си точно сега. Да се чувствате замаяни? Това е защото дишането пред устата вкарва  прекалено много въглероден диоксид, който предизвиква свиване на кръвоносните съдове  и намалява доставката на кислорода в тялото ви.

Правилният начин да се диша

Правилният начин да диша е с най-спокойно темпо, през носа и с помощта на диафрагмата, а не на гърдите си. Експерти поставят като нормален обем дишане между 4 и 7 литра въздух в минута, което се превежда приблизително до 12 до 14 вдишвания в минута. За разлика от това, проучванията показват, че хората с астма приемат от 10 до 15 литра въздух в минута, а хората със сърдечни заболявания приемат в 15 до 18 литра въздух на минута.

Защо носът знае?

Носът регулира 30 различни процеси в организма. Нервите във вашата носната кухина са свързани с вашия хипоталамус и  изпращат данните си за мозъка, който помага да се аранжират тези функции на тялото. Например, азотен оксид (NO) е газ, който помага за поддържане на хомеостазата в тялото си. Когато вдишвате през носа, той  транспортира NO му до белите дробове, където  помага да се отворят дихателните пътища и да се увеличи кислородът в кръвта.

Ако дишате през  устата,  първата стъпка е осъзнаването. Всеки път, когато се хванете да дишате през устата, без забавяне започнете да дишате през носа. С малко практика можете да се преобразува този навик. Ако носните ви проходи са запушени поради медицински състояния или заболявания, консултирайте се с вашия лекар за подходящи процедури.

http://undergroundhealthreporter.com/fact-or-myth-is-nose-breathing-better-than-mouth-breathing/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *