Медитацията свързва вашия ум и тяло

images (2)

Историята накратко

Доказателствата показват, че умът и тялото ви са сложно свързани - всъщност са идентифицирани хиляди гени, които изглеждат пряко повлияни от субективното ви психическо състояние.
Заедно със здравословното хранене, получаване на разнообразие от упражнения и осигуряване на подходящ сън, медитацията трябва да бъде ежедневна практика, даваща живот, която аз силно препоръчвам.
Медитативните практики са показали, че намаляват риска от сърдечни заболявания, като понижават кръвното ви налягане, кортизола и сърдечния ритъм и оптимизират LDL холестерола, както и подобряват нивото на цялостното ви напрежение.
Специфични видове медитация, като тези, насочени към контрола на вниманието, емоциите и теорията на ума, показват  положителното въздействие върху мозъка ви.

Вярвам, че медитативната практика може да бъде важна част от здравето и благополучието. Медитацията е не само мощно средство за релаксация, но е полезна и за решаване на тревожност, за боравене с болка, предотвратяване на болести и облекчаване на стреса.

Медитацията намалява не само риска от сърдечни заболявания, но прави и  повече

Съществуват все повече доказателства, показващи, че умът и тялото ви са сложно свързани и вече се  приема, че всичко, което се случва в ума ви, има някакво влияние върху физическото ви здраве. Изображението на мозъка показва, че медитацията променя мозъка ви благоприятно, а учените са идентифицирали хиляди гени, които изглеждат пряко повлияни от субективното ви психическо състояние. Връзката между ума и тялото е реална и това е, което според вас, засяга вашето здраве.

Всъщност, изследванията показват, че устойчивото негативно състояние на ума е рисков фактор за сърдечни заболявания. Обратно, щастието, оптимизмът, удовлетворението от живота и други положителни психологични състояния са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Авторите на изследването  заявяват:  "[Изводите] показват, че положителното психическо благополучие предпазва последователно от сърдечно-съдови заболявания, независимо от традиционните рискови фактори и неразположения. По-конкретно, оптимизмът е най-силно свързан с намаления риск от сърдечно-съдови инциденти. "

Докато някои хора изглежда са родени с по-слънчево разположение от други, медитацията е показала, че повишава оптимизма и помага за регулиране на настроението. Медитативните практики също са показали, че ви помагат да оптимизирате LDL холестерола и да намалите общия му обем.

Данните за кръвно налягане, кортизол и сърдечен ритъм са в съответствие с низходящата регулация на вашата хипоталамо-хипофизна-надбъбречна ос и симпатиковата нервна система, като и двете са свръх активирани от стреса. Стресът е добре известен рисков фактор за сърдечни заболявания, което прави медитацията още по-важна. В допълнение към насърчаването на здравето на сърцето, медитацията:

Повишава емоционалното здраве и благосъстоянието

Насърчава самосъзнанието

Подпомага борбата с пристрастяването

Подобрява съня

Увеличава чувството на състрадание и доброта

Удължава обхвата на вниманието

Намалява тревожността и депресията

Управлява болката

Подпомага концентрацията и паметта

Намалява стреса

By Dr. Mercola

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/01/04/meditation-mind-body-benefits.aspx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *