По-високите нива на витамин С подобряват метаболизма и намаляват риска от деменция

images (1)

Интегративни здравни експерти отдавна твърдят, че дефицитът на витамин С може да увеличи риска от сериозни състояния като рак, сърдечни заболявания и диабет. Всъщност, според Работната група по околна среда, до 40% от населението в САЩ страдат от неадекватни нива на това основно хранително вещество – което създава условия за хронични възпаления и заболявания.

Сега ново проучване разкрива връзката между нивото на витамин С и доброто физическо и психическо състояние. Без съмнение това е една от онези новини, които никога няма да бъдат достатъчно добре отразени от масови медии, които приемат поръчки от фармацевтичната индустрия.

В изследването, наскоро публикувано в Nutrients, на над 400 петдесетгодишни мъже и жени в Кентърбъри, Нова Зеландия, били оценени нивата на витамин С и хранителния им прием. След като участниците попълнили 4-дневен дневник за храна, изследователите оценили общото им състояние с набор от тестове, които измерват вниманието и концентрацията, изпълняваните функции, паметта, езика и концептуалното мислене.

Изследователите съобщават, че средната концентрация на витамин С на гладно е била 44,2 микромола на литър – доста под 50 микромола, считани за достатъчни. Всъщност, 63% от участниците са класифицирани като имащи недостатъчни нива на витамин С.

Дори още по-шокиращо: 13% от участниците са имали хиповитаминоза – класифицирана като по-малко от 23 микромола витамин С на литър – ниво, което според изследователите може да причини бавно заздравяване на рани, прекомерни синини и умора. А 2,4% от участниците с нива под 11 микромола били в клиничен дефицит – и всъщност в опасност от скорбут. Само 7% от участниците имали оптимални нива на витамин С от 70 микромола и повече.

Когато изследователите сравнили витамин С статуса на участниците с мерките за здраве и добро състояние, възникнал интересен модел:

По-високите нива на витамин С са свързани с по-добро цялостно здраве

Възрастни с по-високи нива на витамин С имат по-ниско телесно тегло, по-малка обиколка на талията и по-здравословни кръвни нива на инсулин и триглицериди – фактори, които намаляват риска от развитие на диабет.

Изследователите отбелязват, че тези по-добри биологични маркери може да се дължат на способността на витамин С да модулира възпалителния ефект на мастната тъкан.

Проучване, публикувано в Journal of Nutrition, изследователите съобщават, че възрастни със затлъстяване и със заседнал начин на живот, които вземали ежедневно хранителни добавки от 500 mg витамин С, отслабнали средно с 6 кг! Може би всички тези компании за отслабване трябва да наблягат на витамин С –  вместо всички онези "нискокалорични" (изкуствено подсладени) токсични, преработени храни.

И това не беше единственото интересно откритие.

Участниците с лоши нива на витамин С не само са с повишен риск от диабет, метаболитен синдром и затлъстяване,  но също така е по-вероятно да страдат от загуба на памет и лоша концентрация. В действителност, участниците с измервания под 23 микромола били два пъти по-склонни да страдат от когнитивни увреждания в сравнение с участниците със здравословни нива.

Допълнителните проучвания подкрепят способността на витамин С да спомага за предотвратяване на невродегенеративните разстройства и проблемите, които могат да съпътстват дефицитите.

В проучване изследователите установиха, че дефицитът на витамин С причинява увеличаване на натрупването на амилоидна плака – протеин, свързан с болестта на Алцхаймер.

Скорошно китайско проучване показва, че витамин С има значителен невропротективен ефект, а изследване през 2015 г. предполага, че консумирането на портокалов сок, богат на витамин С, може да намали коефициентите на когнитивен спад.

https://www.naturalhealth365.com/vitamin-c-level-2375.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *