Ползите от медитацията за вашия мозък

images (3)

Медитацията може да се счита за форма на "умствено упражнение" за мозъка ви. Целта е непрекъснато да насочвате вашето внимание към вашето дишане, изключвайки всичко останало. Винаги, когато умът ви започне да се скита, вие трябва да се стремите да го върнете на дишането. Според Forbes.com медитацията ни помага да се свързваме и да използваме ума си:

"Посредством медитация ние се запознаваме по-добре с поведението на нашите умове и подобряваме способността ни да регулираме опита си в нашата околна среда, вместо да оставим средата да диктува как живеем.

С последните невронаучни открития, медитацията като практика е показала, че буквално пренавива мозъчните вериги, които стимулират както здравето на ума, така и тялото. Тези ползи от медитацията са се появили заедно с откровението, че мозъкът може да бъде дълбоко трансформиран чрез опит - качество, известно като "невропластичност". "

Всъщност, невропластичността позволява на нервните клетки в мозъка да се адаптират към нови ситуации и промени в тяхната среда. Краткосрочните ефекти на медитацията включват повишаване на вниманието, инхибиране на възпалението, понижаване на кръвното налягане и намаляване на стреса.

Дългосрочните ползи от медитацията, натрупани с течение на времето с последователна практика, включват повишена емпатия и доброта, по-голяма емоционална устойчивост и повишена сива материя в мозъчните региони, свързани с паметта и емоционалната обработка. Както е отбелязано в едно от най-големите проучвания до момента относно медитацията и човешкия мозък, различните видове медитация произвеждат различни промени в мозъка ви.

Изследователи по неврология в Германския Институт за човешки когнитивни и мозъчни науки "Макс Планк" провеждат програма за медитация, чрез която са разгледани 300 участници по отношение на три различни типа медитация, за всеки три месеца. Мозъчните сканирания, извършени след всяка тримесечна програма, показват по-сиво вещество в областите на мозъка, участващи във всеки тип медитация, в сравнение със сканирането от контролната група. Фокусната точка за всеки тип медитация и промените в мозъка, които бяха предизвикани, бяха следните:

ВНИМАНИЕ

Загрижено  внимание към дишането и тялото

Префронтален кортекс и париетални лобове,  които са свързани с контрола на вниманието

СЪСТРАДАНИЕ

Емоционални връзки, създадени чрез медитации с любов - доброта и партньорски сесии за споделяне на проблеми

Лимбичната система, която обработва емоциите, и предните островни лобове, които помагат да се осъзнаят  емоциите

КОГНИТИВНИ УМЕНИЯ

Размишлявайки върху въпроси от различни гледни точки чрез партньорската дейност и индивидуалната медитация

Региони, участващи в теорията на ума, които помагат да приписват мисли, желания и намерения на другите като средство за прогнозиране или обясняване на техните действия

Авторите на изследването предполагат, че са необходими допълнителни проучвания за оценка на ефективността на медитационното обучение за хора, страдащи от дефицит на социално познание, като тези, свързани с аутизъм или психопатия. Други области на потенциална бъдеща работа включват обучение, свързано с медитация, за да се увеличи сътрудничеството и благоденствието в корпоративните среди и социалното приспособяване  при децата. За текущите резултати авторите на изследването заявяват:

"Констатациите на структурната пластичност при здрави възрастни във факултетите, свързани със социалното разузнаване и социалните взаимодействия, предполагат, че типът на психичното обучение е от значение.

В зависимост от това дали ежедневната практика на медицинските практики на участниците е насочена към култивиране на социално-емоционални способности (състрадание и просоциална мотивация) или социално-когнитивни умения (поставяне в обувките на друго лице), сивата материя се увеличава селективно в областите, поддържащи тези функции. Нашите открития показват потенциална биологична основа за това как да се възпитава умствеността и различните аспекти на социалната интелигентност. "

By Dr. Mercola

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/01/04/meditation-mind-body-benefits.aspx

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *