ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Наднорменото тегло и затлъстяването – епидемиите на нашето време

 Яжте, за да живеете, не живейте, за да ядете.

Hesh Goldstein

В световен мащаб свръхтеглото застрашително нараства и, според учените, върви ръка за ръка с другите съвременни “епидемии”, като рак, диабет и сърдечно-съдови болести. Затлъстяването може би е най-критичният здравен проблем днес. Почти 70 % от американците са с наднормено тегло, а една трета – със затлъстяване. У нас статистиката също е ужасяваща: 62% от мъжете, 51% от жените и 30% от децата в училищна възраст у нас са с наднормено тегло и затлъстяване. Тази статистика поставя България на 5-то място в Европа по свръхтегло

Има данни, например, че здравословните проблеми, свързани със затлъстяването в САЩ, костват на държавата 168 млрд долара годишно, а само на бизнеса – 73 млрд долара годишно.

John Phillip напомня, че в началото на 20-ти век затлъстяването е засягало по-малко от един процент (!) от населението. Днес достига 34 % и продължава да расте устойчиво. А ново изследване, публикувано в сп. Лансет, разкрива, че в световен мащаб затлъстяването се е удвоило след 1980 година.

 

Факторите излишества (консумация на вредни храни, “антихрани” и “празни калории”), както и дефицити на полезни за тялото хранителни вещества в комбинация със съвременния начин на живот, неумолимо водят до натрупване на излишни килограми, а от там и напълно закономерно – до тежки здравословни проблеми. Според д-р Давид Серван една от най-големите мистерии на съвременната епидемиология, освен рака, е епидемията от затлъстяване. Връзката между рака и затлъстяването, казва той, едва напоследък се изясни. Чак сега започваме да разбираме защо те имат еднакъв произход.

 

Нека да се опитаме да разгледаме загадката на затлъстяването. И тук, поради дългогодишното задълбочено изследване на причините за рака, отново се позовавам на мнението на д-р Серван:

 

Първоначално наднорменото тегло се обясняваше с многото мазнини в храната. Но между 1976 и 2000 г. американците са намалили консумацията на мазнини с 11 % и въпреки това затлъстяването продължава да нараства със застрашителни темпове (за същия период нараства с 31 %). Д-р Уолтър Уилет от Харвард нарича този феномен на нарастващо затлъстяване, успоредно с намаляване на консумацията на мазнини, “американски парадокс”, който вече засяга цяла Европа и още повече – Израел.

 

Изследователят Жерар Ело пръв разкри мистерията на американския парадокс: в САЩ масата на мастните тъкани при бебетата под една годинка се удвоява за периода от 1970 до 1990 г. “Когато си между 6 и 11-месечен не можеш да обвиняваш  “Макдоналдс”, безразборното хранене, гледането на телевизия или липсата на движения”, шеговито отбелязва Ело. Не, бебетата не са прехранени. Промяната на характера на млякото след 1950 година е отговорна за бебешкото затлъстяване.”

 

Как настъпва тази съществена промяна?

 

Пролетната трева е особено богата на омега-3 и хората са си я осигурявали чрез месото, млякото, яйцата. След Втората световна война особено нарастват потребностите от мляко и месо. Пасищата отстъпват на кравефермите. Царевицата и житото стават основна храна на кравите, а те не съдържат омега-3. Точно обратното – те са богати на омега-6. Мастните киселини омега-3 и омега-6 се наричат есенциални (незаменими), защото тялото ни не може да ги произвежда само. В резултат на това количеството на омега-3 и омега-6 в тялото ни зависи изключително от съдържанието на приеманата от нас храна. На свой ред количеството на  омега-3 и омега-6 в храната ни зависи от това, какво са яли кравите и пилетата, които консумираме. Ако те се хранят с трева, тогава тяхното месо, мляко и яйца са идеално балансирани по отношение на съдържание на омега-3 и омега-6 (в идеалното съотношение 1:1). Но, ако са хранени с царевица, балансът им в телата ни е от порядъка на 1:15 до 1:40 дори и повече.

 

Присъстващите в телата ни есенциални мастни киселини омега-3 и омега-6 са в постоянно съревнование да контролират телесните ни функции. Омега-6 помагат за натрупването на мазнини, подпомагат съсирването и възпалението в отговор на външна агресия. Гениално! Обратното, омега-3 участват в изграждането на нервната система, правят клетъчните мембрани по-еластични, намаляват възпалението и ограничават производството на мастни клетки. Гениално! А нашият физиологичен баланс в голяма степен зависи от баланса между мастните киселини омега-3 и омега-6. Именно това съотношение се е променило най-много в последните 50 години. Дисбалансът между омега-3 и омега-6 в храната ни увеличава възпалението, съсирването и растежа на мастни и ракови клетки.

 

Кравите не са единствените селскостопански животни, засегнати от тази промяна. Храната на пилетата претърпява същата метаморфоза. Яйцата на кокошките, хранени с царевица, съдържат 20 пъти повече омега-6, отколкото омега-3.

 

Освен че храната им е некачествена, на селскостопанските животни се дават и хормони, за да натрупват по-бързо маса. Този растежен хормон предизвиква секретирането на инсулиноподобен растежен фактор при кравите, отделя се в млякото им и не се унищожава в процеса на пастьоризация.

 

Поредният фактор в тази връзка, който промени храненето ни към по-лошо след 1960 година, е появата на маргарина и хидрогенираните или частично хидрогенираните транс-мазнини.

Една интересна подробност стои в основата на появата на маргарина и изкуствените мазнини и тяхната свръхконсумация. Патрик Холфорд дава любопитни факти около историята с обявяването на лошия холестерол като причина за сърдечно-съдовите заболявания. Тя тръгва от експериментите на д-р Аничков още през 1913 г., който  хранел зайци с богата на холестерол храна и открива, че холестеролът предизвиква сърдечно-съдовите заболявания.  Но това, което трябва да се отбележи е, че зайците са вегетарианци и организмът им не е снабден с механизъм за обработване на животинската мазнина. Така или иначе, колелото се е завъртяло.

 

Тъй като все пак се е установило, че мастните отлагания при хора със сърдечно-съдови заболявания съдържат много високи нива на лош холестерол в кръвта, вероятно причинен от изобилния холестерол в храната, връзката високо ниво на холестерол и сърдечно-съдови заболявания е направена. И действа години наред.

 

Редица проучвания показват, че именно високите нива на хомоцистеина, както е твърдял проф. Маккъли, имат значение за развитието на сърдечно-съдовите заболявания. Колкото по-високи са нивата, толкова по-голям риск има от инфаркт, инсулт, слабо оросяване на крайниците, деменция и т.н.

 

И тук отново “благородната цел” измества мисълта за последствията. Ето как със силата на убеждението се наложи масовата употреба на маргарина като част от “грижата за здравето”. Но беше “забравено” да се отбележи, че маргаринът съдържа слънчогледово олио, в което има 70 пъти повече омега-6 от омега-3, соево олио (7 пъти повече) и рапично олио (само 3 пъти повече).

ВАША ИЛИАНА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *