Дефицитът на витамин D

images (5)

Историята накратко
• Дефицитът на витамин D е преобладаващ при хора от всички възрасти, които често ползват слънцезащитни средства (което блокира производството на витамин D) или ограничават дейностите си на открито
• Изследователите изчисляват, че 50% от общата популация е изложена на риск от недостиг  на витамин D и този процент се увеличава при по-високорисковите групи като възрастните и тези с по-тъмна кожа
• Увеличаването на нивата на витамин D3 сред населението може да предотврати хронични заболявания, които отнемат почти един милион живота в света всяка година
• Оптимизирането на нивата на витамин D може да ви помогне да предотвратите рак, сърдечни заболявания, автоимунни заболявания, инфекции, психични заболявания и др.

Колко разпространен е дефицитът на витамин D?

Дефицитът на витамин D е невероятно разпространен , но много хора погрешно вярват, че не са изложени на риск, тъй като консумират обогатени с витамин D храни (като мляко).

Има много малко храни, които действително имат естествени терапевтични нива на витамин D, а дори и обогатените храни не съдържат достатъчно витамин D, за да поддържат вашите здравословни потребности.

Въпреки името си, витамин D не е обичаен витамин. Той всъщност е стероиден хормон, който сте „проектирани“ да получавате предимно чрез излагане на слънце, а не чрез вашата храна.

Преди 2000-ната година много малко лекари въобще са обмисляли възможността да сте в дефицит на витамин D.

Но тъй като технологията за измерване на витамин D стана евтина и широко достъпна, все повече и повече проучвания бяха направени и стана все по-ясно, че дефицитът на витамин D е изключително висок. Например, според един от водещите изследователи на витамин D, д-р Майкъл Холик:

  • Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) съобщават, че 32% от децата и възрастните в САЩ са с дефицит на витамин D – и това е силно недооценено, тъй като били използвани нива на витамин D, които не съответстват на оптималното здраве.
  • Националното проучване за изследване на здравето и храненето установи, че 50% от децата на възраст от една до пет години и 70% от децата на възраст между 6 и 11 години са с дефицит или недостиг на витамин D.
  • Според изследователи, като д-р Холик, 50% от населението е изложено на риск от дефицит или недостиг на витамин D.

Изследователите отбелязват също, че дефицитът на витамин D е преобладаващ при хора от всички възрасти, които винаги ползват слънцезащитни средства (които блокират производството на витамин D) или ограничават дейностите на открито. Хората с повишена пигментация на кожата (такива, чиито предци са от Африка, Близкия изток или Индия) също са изложени на риск, както и възрастните хора.

Смята се, че над 95% от възрастните граждани в САЩ може да имат недостиг на витамин D не само защото са склонни да прекарват много време на закрито, но и защото произвеждат по-малко витамин D в отговор на излагането на слънце (например, човек над 70-годишна възраст произвежда около 30% по-малко витамин D, отколкото по-млад човек със същото излагане на слънце).

By Dr. Mercola

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/05/28/vitamin-d-deficiency-signs-symptoms.aspx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *