Намалете и управлявайте стреса посредством медитация

images (4)

Стресът е едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени възрастните днес, като много от тях съобщават за отрицателното въздействие на стреса върху тяхното психическо и физическо здраве. Проучването на американската психологическа асоциация "2015 Stress in America" разкрива, че голяма част от възрастните не се чувстват достатъчно способни, за да управляват стреса. Почти половината от американците заявяват, че се занимават с дейности по управление на стреса само няколко пъти месечно или по-малко, докато 18% казаха, че никога не го правят.

Близо 40% съобщават за преяждане или хранене с нездравословни храни в резултат на стрес, докато 46% заявяват, че лежат будни през нощта поради високите нива на стрес. Като се има предвид степента на стреса и неговите дълбоки ефекти, медитацията е проста техника, която можете да практикувате по всяко време и навсякъде, за да облекчите стреса. Ако не сте сигурни откъде да започнете, благодарността може да бъде голяма фокусна точка за по-нисък стрес.

Просто размишлявайки върху неща, за които може да бъдете благодарни (в сравнение с това, което е дразнещо или липсващо), можете да направите чудеса, за да активирате настроението си и да намалите нивото на стрес. Един вид медитация, лесно приложима към почти всяка дейност, се нарича "осъзнатост", която включва вниманието към момента, в който сте сега. Вместо да оставяте ума си да се разхожда, вие активно избирате да живеете в настоящия момент, мислите преминават през ума ви, без да се задържат в него.

Можете да включите внимание в почти всеки аспект на деня - ядене,  домакинска работа, шофиране или работа - просто като направлявате ума си и обръщате внимание на усещанията, които изпитвате в настоящия момент. В едно изследване от 2017 г. 70 възрастни с генерализирано тревожно разстройство, завършили клас "Намаляване на стреса" (Mindfulness-Based Reduction Stress Reduction, MBSR), се справят по-добре, когато са изправени пред стресови ситуации, отколкото тези, които са били обучени само в техниките за управление на стреса.

В класа MBSR участниците научиха елементи от медитацията на вниманието, в това число внимание към настоящия момент, както и лека медитация за йога и телесна сканираност. Групата на MBSR съобщава, че медитацията помага за намаляване на стреса. Забележително е, че техните физически мерки за стрес са също по-ниски, включително стресовия хормон ACTH (адренокортикотропен хормон) и провъзпалителните цитокини, които са маркери на възпалението.

Етеричните масла  чудесно акомпанират медитацията

Етеричните масла могат да подобрят вашето медитативно преживяване чрез насърчаване към релаксация, спокойствие и психическа яснота. Ако имате проблеми с успокояването на съзнанието си, когато медитирате, опитайте се да включите етерични масла, за които дори е доказано, че помагат за хиперактивно разстройство с дефицит на внимание (ADHD). Можете да използвате етерични масла по време на медитация чрез:

Разпръскване на масла във въздуха: Когато етеричните масла се разпръскват във въздуха чрез ефирен дифузьор, те помагат да стимулират сетивата и да спомагат за релаксация по време на медитация.

Прилагане на масла директно върху кожата: Нанесете етерични масла на пулсовите точки и дъното на краката си или на китките си за самонасочващо се вдишване, докато медитирате. Можете също така да приложите капка или две етерични масла на всяка телесна област, която се разсейва по време на медитация.
Когато вдишвате аромата на етерично масло, ароматът прониква в кръвта ви през белите дробове. Това се смята за един от механизмите, чрез които ароматерапията упражнява своите физиологични ефекти. Ароматът засяга лимбичната система на мозъка, която контролира както спомените, така и емоциите.

Макар че би било трудно да се посочат всичките им ползи за медитацията, етеричните масла са показали специално обещание за облекчаване на стреса, повишаване на енергията, подобряване на съня, подобряване на паметта, намаляване на гаденето и болката и стабилизиране на настроението ви.

Много етерични масла имат антибактериални, противогъбични и / или антивирусни свойства и, за разлика от антибиотиците, те не насърчават съпротивата. Етеричните масла са чудесен начин да подобрите медитацията,

By Dr. Mercola

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/01/04/meditation-mind-body-benefits.aspx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *