7 признака, че може да имате дефицит на витамин D

00654

Единственият начин да знаете със сигурност дали сте с дефицит на витамин D е чрез кръвни изследвания. Има обаче някои признаци и симптоми, с които също трябва да сте наясно. Ако някое от изброените по-долу се отнася до вас, трябва да изследвате нивата си на витамин D и по-добре по-скоро.

  1. Имате по-тъмна кожа

Афро-американците са в по-голям риск от дефицит на витамин D, защото, ако имате тъмна кожа, се налага до 10 пъти повече излагане на слънце, за да получите същото количество витамин D като при човек с бледа кожа!

Както обясни д-р Холик, кожният пигмент действа като естествен слънцезащитен крем, така че колкото повече пигмент имате, толкова повече време ще трябва да прекарате на слънце, за да направите задоволителното количество витамин D.

  1. Чувствате се „тъжен“

Серотонинът, мозъчният хормон, свързан с повишаване на настроението, се повишава при излагане на ярка светлина и спада с намаленото излагане на слънце. През 2006 г. учените оценяват ефектите на витамин D върху психичното здраве при 80 пациенти в напреднала възраст и установяват, че тези с най-ниски нива на витамин D били 11 пъти по-склонни към депресия, отколкото онези, които  получавали здравословни дози.

  1. Вие сте на 50 или по-възрастен

Както вече споменахме, с остаряването кожата ви не произвежда много витамин D в отговор на излагането на слънце. В същото време, вашите бъбреци стават по-малко ефективни при превръщането на витамин D във формата, използвана от тяло ви, а и по-възрастните са склонни да прекарват повече време на закрито (т.е. получават дори по-малко излагане на слънце и следователно – по-малко витамин D).

  1. Имате наднормено тегло или сте със затлъстяване (или имате по-висока мускулна маса)

Витамин D е мастноразтворим, подобен на хормон витамин, което означава, че телесната мазнина действа като "яма", където го събира. Ако сте с наднормено тегло или със затлъстяване, вероятно ще се нуждаете от повече витамин D, отколкото един по-слаб човек – и същото важи за хората с по-високи телесно тегло поради мускулна маса.

  1. Болезнени кости

Според д-р Холик, много хора, които посещават своя лекар заради болезненост и болки, особено в комбинация с умора, в крайна сметка са неправилно диагностицирани като имащи фибромиалгия или синдром на хронична умора.

"Много от тези симптоми са класически признаци на дефицит на витамин D при остеомалация, което е различно от дефицита на витамин D, който причинява остеопороза при възрастни", казва той. "Това, което се случва, е, че недостигът на витамин D причинява дефект при поставянето на калций в матрицата на колагена в скелета. В резултат на това имате пулсираща, болезнена костна болка."

  1. Изпотяване на главата

Според д-р Холик един от първите класически признаци на дефицит на витамин D е потенето на главата. Фактически, лекарите питат новите майки за потене на главата у новородените им именно поради тази причина. Прекомерното изпотяване при новородени, дължащо се на нервно-мускулна раздразнителност, все още се описва като често срещан ранен симптом на дефицит на витамин D.

  1. Наличие на проблеми с чревния тракт

Не забравяйте, че витамин D е мастноразтворим витамин, което означава, че ако имате стомашно-чревен проблем, който засяга вашата способност да абсорбирате мазнини, може да имате също така по-ниска абсорбция на мастноразтворими витамини, като витамин D. Тук се включват състояния на червата, като чувствителността на Крон, цьолиакия и различна от цьолиакия глутенова чувствителност  и възпалително заболяване на червата.

By Dr. Mercola

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/05/28/vitamin-d-deficiency-signs-symptoms.aspx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *