Оптимизирането на нивата на витамин D може да ви предпази от рак, сърдечно заболяване и други

images (6)

След като вече сте наясно с признаците, по които можете да установите дефицита на витамин D,  вече можете да предприемете стъпки за оптимизиране на нивата му, с което ще предотвратите бъдещи сериозни заболявания.

Изследователите посочват, че повишаването на нивата на витамин D3 сред населението може да предотврати хронични заболявания, които засягат почти един милион живота в света всяка година. Честотата на няколко вида рак може да бъде намалена наполовина. Както спомена д-р Холик, едно проучване показва, че медицинските сестри с най-високи нива на 25-хидроксивитамин D в кръвта, средно около 50 ng/ml, намаляват риска от развитие на рак на гърдата с 50%. По същия начин, канадско проучване, направено от д-р Найт, показва, че жените, които съобщават, че имат най-много излагане на слънце като тийнейджърки и млади жени, имат почти 70% намален риск от развитие на рак на гърдата. Д-р Майкъл Холик отбеляза:

"Изследванията показват, че ако подобрите състоянието на витамин D, това намалява риска от колоректален рак, рак на простатата и цял куп други смъртоносни ракови заболявания с 30 до 50 процента. Трябва да осъзнаете, че витамин D играе много важна роля в поддържането на клетъчния растеж и борбата с рака, когато в тялото ви се развиват ракови клетки."

Витамин D също така се бори с инфекции, включително настинки и грип, тъй като регулира експресирането на гени, които влияят на имунната система, за да атакува и унищожава бактерии и вируси. Д-р Холик разяснява тези и много други ползи от витамин D за здравето. Например, оптимизирането на витамин D може да помогне за защита срещу:

Сърдечно-съдови заболявания. Витамин D е много важен за намаляване на хипертонията, атеросклеротичните сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт. Според д-р Холик изследване показва, че дефицитът на витамин D повишава риска от инфаркт с 50%. И лошото е, че, ако имате сърдечен удар и сте с дефицит на витамин D, рискът от смърт от този сърдечен удар се промъква до почти 100%!

Автоимунни заболявания. Витамин D е мощен модулатор на имунната система, което го прави много важен за предотвратяване на автоимунни заболявания, като множествена склероза и възпалителна болест на червата.

Инфекции, включително грип. Витамин D също така ви помага да се борите с всякакви инфекции. Изследване, направено в Япония например, показва, че учениците, които приемат 1200 IUs витамин D на ден през зимата, намаляват риска от инфекция с грип А с около 40%. Вярвам, че е далеч по-разумно, по-безопасно, по-евтино и най-важното е много по-ефективно да оптимизирате нивата на витамин D, отколкото да се ваксинирате срещу грипа.

Ремонт на ДНК и метаболитни процеси. Едно от проучванията на д-р Холик показва, че здрави доброволци, приемащи 2 000 IU витамин D на ден за няколко месеца, повишили регулацията на 291 различни гени, които контролират до 80 различни метаболитни процеси, от подобряване  ремонта на ДНК до въздействие върху автооксидацията (окисляване, което настъпва в присъствието на кислород и/или UV радиация, което има отражение върху стареенето и рака, например), повишаване на имунната система и много други биологични процеси.

От колко витамин D имате нужда за оптимално здраве?

Когато става дума за витамин D, не трябва да сте в "средния" или "нормалния" диапазон, трябва да сте в "оптималния" диапазон. Причината е, че с годините изследователите постепенно преместваха този диапазон нагоре. Понастоящем, въз основа на оценката върху здрави хора, които имат много естествено излагане на слънце, оптималният диапазон за общо здраве изглежда е някъде между 50 и 70 ng/ml. Най-общо казано, това ще бъде, когато кожата ви достигне най-светлия нюанс на розово или, както препоръчва д-р Холик, около половината от времето, за което подозирате, че ще получите леко слънчево изгаряне (Значи, ако знаете, че изгаряте на слънце след 30 минути, би трябвало да останете на слънце за около 15 минути). Колко време трябва да останете на слънце, варира значително в зависимост от факторите по-долу:

 • Антиоксидантни нива и диета като цяло
 • Възраст
 • Цвят на кожата и/или текущо ниво на тен
 • Използване на слънцезащитни продукти
 • Географска ширина и надморска височина
 • Облачно покритие и замърсяване
 • Озонов слой
 • Отразяване на повърхността
 • Сезон
 • Време от деня
 • Тегло

Ако обстоятелствата не ви позволяват да получите достъп до слънцето, то наистина имате само една възможност, ако искате да повишите нивата на витамин D и това е да вземете добавка от витамин D. Като обща насока, изследванията на GrassrootsHealth показват, че възрастните се нуждаят от около 8 000 IU на ден, за да постигнат ниво на серум от 40 ng/ml. Ако се откажете от добавка на витамин D, не забравяйте, че също така трябва да увеличите приема на витамин К2 чрез храна и/или добавка. Ако приемате витамин D от слънцето, това не е толкова критично, въпреки че би било разумно да сте сигурни, че получавате достатъчно количество витамин К2 от вашата диета или по друг начин.

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *