Голямата реклама на Big Pharma (Дали „научната аура“ помага за продажбите?)

изтеглен файл (1)

Рекламирането по телевизия и списание – понякога 2 до 3 стандартни страници за един медикамент – е скъпо. Тогава, защо го правят производителите на медикаменти? Много просто – защото е ефективно. Рекламните експерти внимателно конструират рекламите си за определена телевизионна или читателска аудитория. Зрителите на вечерните новини са подложени на редица реклами, насочени към по-възрастните, за лечение на много здравни проблеми, особено на по-сериозните – сърдечни заболявания, диабет, болест на Алцхаймер и рак – проблеми на това по-възрастно поколение, което е най-податливо на настройване.

Спортните зрители се подлагат на съвсем различен набор от реклами. Вие, обаче, не виждате реклами за ползите от адекватни дози важни нутриенти – защото те не могат да бъдат патентовани и в повечето случаи работят по-добре от медикаментите при лечение на прогресивни заболявания.

Формат на рекламата

Удивително, реклами за медикаменти във вечерните новини имат един и същ формат. Представени са търговското и родовото наименование, като и двете са обгърнати в умна научна обосновка. Накратко, казва ни се какво се очаква да направи медикаментът. След това следва нов, нежен, успокояващ глас, който е много децибели по-мек при обявяването на неблагоприятните ефекти. Навсякъде в списъка с „изчистване“ на неблагоприятни последици ставаме свидетели как получателят на медикамента проявява огромен ентусиазъм за живота като се забавлява на партита или пикници и с най-популярните лудувания със семейното куче. Стивън Колбърт, който пише в "Reader's Digest", казва: "Понякога ми се иска да имам повече здравни проблеми, защото хората във фармацевтичните реклами имат повече пикници от мен."

Успокояващият глас става дори по-нисък и се ускорява, когато говори за сериозни неблагоприятни ефекти, като "случайна смърт". Много от тези медикаменти могат да причинят ангиоедем – много сериозно състояние, което свива дихателните пътища и трябва да се действа незабавно с адреналин. Предупреждението е: "При проблем с дишането, незабавно се обадете на вашия лекар или отидете в спешното отделение". Един от проблемите с това тук е, че ако излезете, може да не намерите лекаря си или да не успеете да стигнете достатъчно бързо в спешното отделение, за да предотвратите смъртта.

Производителите на медикаменти знаят много добре, че лечението на автоимунни заболявания с медикаменти може да потисне необходимата имунна реакция, което би насърчило редица сериозни заболявания, затова те трябва да включват забележката "кажете на лекаря си, ако имате ...". Въпреки че някои от възможностите биха били изключени от тестове (туберкулоза, хепатит B), други биха се промъкнали. Това, което може да е озадачаващо, е, че съвременният лекар има достъп до цялата електронна медицинска история; затова човек се чуди защо тогава трябва да се каже на доктора? Най-накрая има увещанието: "Попитайте вашия лекар за еди-кое си", което означава: бих искал вашето мнение, докторе, но аз искам този медикамент.

Ползите от съществените хранителни вещества не са рекламирани

Познаването на хранителната основа за много прогресивни болести в по-старото поколение не е широко разбрана от лекарите, тъй като те не са учили този предмет в медицинския институт и нямат време да се справят с новата литература. Адекватните дози витамини, минерали и други съществени хранителни вещества могат да предотвратят или да обърнат хода на много от посочените в телевизионните реклами заболявания, но тъй като тези нутриенти не могат да бъдат патентовани, няма причина да се създават реклами, открояващи ползите от тях.

Храносмилателната система на възрастните хора вече не може да абсорбира хранителни вещества така добре, както някога, така че на практика цялото по-възрастно поколение трябва да консумира по-голямата доза от хранителните вещества чрез храненето си. Ревматоидният артрит може успешно да се лекува чрез естествени средства като витаминни и минерални хранителни добавки, както и като се избягват групите храни, които предизвикват възпаления.

Dr. Ralph Campbell, MD

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *