ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Дефицитът на ОМЕГА-3 е една от основните характеристики на съвременния начин на живот. В тази глава искам да обърна по-сериозно внимание върху него, тъй като решаването на този проблем е от ключово значение за нашето здраве. Успоредно с богатия обзор на Mike Adams, ще посоча и други изследвания, като желанието ми е да добиете по-цялостна представа за жизненоважната роля на Омега-3.

В студията си “Какво казват експертите за мощната роля на Омега-3 мастните киселини” Mike Adams цитира мнението на “топ автори, доктори и здравни експерти за връзката между Омега-3 мастни киселини и възпалението” и, респективно, за заболяванията, предизвикани от възпаленията. Тук е важно да се разбере  как Омега-3 засяга реакциите на тялото към възпалението и за ролята на възпалението в заболявания като болестта на Алцхаймер, рака, сърдечно-съдовите заболявания, диабета, екземата, астмата и много други. От изследванията ясно се вижда  защо възпалението може лесно да утежни автоимунните заболявания.

Рибите са чудесен източник на Омега-3 мастни киселини, но количеството живак, което могат да съдържат, прави потенциално по-опасни, отколкото полезни за вашето здраве, предоставяните от тези риби мастни киселини Омега-3. Така че повечето автори препоръчват студеноводна риба като източник на Омега-3.

Повече от две хиляди проучвания на Омега-3 мастни киселини са били публикувани в медицински списания, допълвайки богатството от убедителни данни, както и много проучвания,  установяват, че добавките и храните, богати на Омега-3, могат значително да намалят нивата на стимулиращите възпаленията при хората компоненти. В съвсем реален смисъл, рибеното масло ликвидира много от възпаленията.

По принцип, Омега-3 мастните киселини стимулират производството от тялото на потискащи възпалението съединения. Омега-3 напомнят на тялото да изключи възпалителните реакции, когато повече не са необходими. (Jack Challem)

Много хора, казва John Phillip, възприемат фаталното мнение, че хроничните  заболявания и преждевременното стареене са природни явления, които идват с напредването на годините. Изобилие от изследвания потвърждават, че нищо не може да бъде по-далеч от истината.

Изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition and Clinical Cardiology предоставя документирани доказателства, че хранителните добавки с полезните Омега-3 мастни киселини, DHA и EPA, могат да намалят общия риск от преждевременна смърт с повече от 80 процента! DHA и EPA предизвикват дълбок ефект върху сърцето и мозъка, облекчаващ  хроничните заболявания, които носят ранна смърт на милиони, нищо неподозиращи хора всяка година.

Способността на полезните мазнини Омега-3 да намалят значително риска от внезапна сърдечна смърт с 45%, беше демонстрирана в проучване на GISSI Prevention, в което са участвали повече от единадесет хиляди пациенти. Прегледът на използването на Омега-3 в лечението на хипертония откри, че Омега-3 мастните киселини предпазват от инсулт и потвърди, че кардиозащитните ползи от Омега-3 са свързани със способността им да подобряват кръвното налягане, съдовата функция, липидния метаболизъм, възпалението и сърдечните функции.

Заинтригувани от резултатите на това проучване, изследователите решили да разберат каква би била смъртността при хора, които нямат очевидна болест на сърцето.

На група мъже на възраст от 64 до 76 години били давани добавки с Омега-3 (2,4 грама на ден) за период от 3 години. През това време участниците показали 47% намаление на риска от смърт по каквато и да е причина в сравнение с плацебо групата. Жените имали с 44% по-нисък риск от смърт в подобно изследване. (Steven V. Joyal)

Стотици проучвания доказват, че богатите на Омега-3 мастни киселини понижават нивата на холестерола и триглицеридите, включително и при диабетици. Омега-3 се препоръчват за лечение или предотвратяване не само на високите нива на холестерол, но също така и на високото кръвно налягане и други сърдечно-съдови заболявания, рака, автоимунните заболявания като множествена склероза и ревматоиден артрит, алергиите и възпаленията, екземата, псориазиса, както и много други.

Клиничните проучвания са установили, че увеличаването на Омега-3 мастните киселини в храната може да намали шансовете за сърдечен удар с една трета. Какъв биологичен механизъм може да обясни тези констатации? Има няколко теории. Омега-3 мастните киселини присъстват във високи концентрации в тъканта на сърцето, където, изглежда, играят роля в регулирането на сърдечния ритъм и в предотвратяването на фатални аритмии. Ролята на Омега-3, всъщност, е да намали възпалителната реакция, която Омега-6 предизвиква. (Michael Pollan)

В благоприятно съотношение Омега-3 и Омега-6 стимулират имунната система и се борят с възпалението, известна причина за сърдечните и много други хронични заболявания. Те също така поддържат оптимална мозъчна функция. Мазните риби (като сьомга) съдържат най-високата концентрация на Омега-3 мастни киселини. (Hyla Cass, M.D

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *