Естествени алтернативи на лекарствата при някои заболявания

AbsorbentC

Кръвно налягане

Високото кръвно налягане може да бъде предотвратено чрез оптимизиране здравето на кръвоносните съдове. Силата и еластичността на артериите се поддържа до голяма степен от колагена, най-обичайният структурен протеин на тялото. Обаче, за да поддържа колагена в отлична форма, диетата трябва да съдържа съответни дневни дози на витамин С, който е необходим ко-фактор за вплитане на колагена в силна 3D матрица. Витамин С и Е поддържат здравето на артериите и предотвратяват високото кръвно налягане. Витамин С е водоразтворим и затова е широко достъпен за артериите, вените и органите. Витамин Е, антиоксидант, синергичен с витамин С, е мастноразтворим, затова се разпределя в клетъчните мембрани в тялото. Тези витамини са полезни при дози, завишени до 3000 mg витамин С на ден, разделен на дози, и 400-1200 IU витамин Е на ден. Магнезият и цинкът са също полезни за предотвратяването на високо кръвно налягане. Много хора имат недостиг на тези основни минерали. Добавките с магнезий обикновено се приемат в дози от 300-600 мг/ден, а цинкът обикновено се приема в дози 15-50 мг/ден. Заедно с хранителните добавки с магнезий, често се препоръчва витамин D (2000-5000 IU/ден), тъй като много хора са в дефицит, особено през зимата и пролетта. Много хора са в дефицит на тези жизнено важни хранителни вещества, а приемането на хранителни добавки за няколко месеци могат да нормализират високото кръвно налягане, често спадащо с 20% - 30%.

На пазара има много медикаменти за понижаване на кръвното налягане, които работят по различни начини. Понастоящем популярен е лизиноприл, инхибитор на ACE (ангиотензин конвертиращ ензим). Ангиотензин се произвежда от бъбреците за стимулиране на нормалното кръвно налягане (нито прекалено високо, нито много ниско), но понякога пресилва кръвното налягане твърде високо. Така се поражда нуждата от медикамент, който да го успокои. Ако медикаментът свърши прекалено добре работата си и кръвното налягане спадне твърде много, тогава желаният ефект се превръща в "неблагоприятен ефект".

Друга категория са Бета блокерите, които блокират химикалите, освободени от симпатиковата нервна система, като хормоните адреналин и норепинефрин, които повишават кръвното налягане, а са освободени в отговор на стреса. Проблемът е, че медикаментът не може да блокира само едно от действията на тези хормони. Затова е известно, че бета-блокерите предизвикват нежелани ефекти – както при ACE инхибиторите – предозирането може да доведе до хипотония. Тази група медикаменти трябва да бъде предписвана от лекар в близък контакт с пациента, тъй като въздействието на тези медикаменти може да варира при всеки отделен пациент. Началната доза би трябвало винаги да е ниска. Ако тя не върши очакваната работа, увеличете дозата. Някои пациенти се нуждаят от четирикратно по-висока начална доза; други установяват, че най-ниската доза действа най-добре. Разбира се, ако този медикамент причинява някакви сериозни странични ефекти, трябва да се обмисли подмяната с друг, различен медикамент. Но (въпреки че повечето лекари няма да ви кажат), преди да се насочите към медикаменти за понижаване на кръвното налягане, трябва да опитате с отлично подбрана диета, която включва необходимите дози витамини C, D и E, заедно с основни минерали като цинк и магнезий.

Антикоагуланти

Кръвните съсиреци стават все по-обичайни при по-възрастното поколение. Те могат да причинят исхемични инсулти, които са най-често срещаните. Известно е, че витамин Е намалява риска от съсирване, като забавя агрегирането на тромбоцитите в кръвта. Въпреки че витамин Е, както и антикоагулантните медикаменти, може да увеличи риска от хеморагичен инсулт, витамин С понижава риска от хеморагичен инсулт, като спомага за поддържане на артериалната сила. Витамин С може да регенерира окисления витамин Е, затова витамините С и Е работят в синергизъм за предотвратяване на високото кръвно налягане и двата вида инсулт. Въпреки че лекарите могат да съветват избягването на добавки витамин Е при пациенти, приемащи антикоагулант за предотвратяване на инсулти, вместо това често е препоръчително да се взема витамин Е (400-1200 IU/дневно), но под леказска грижа се намалява дозата на антикоагулиращия медикамент. Заедно с подходящата диета, съдържаща изобилие от цветни зеленчуци, хранителните добавки с витамин С и Е са по-безопасни и по-ефективни при предотвратяване на инсулти, отколкото медикаментите.

Рекламите за антикоагуланти доставят "научна аура", сочейки техния ефект върху "DVT" и "PE" (акроними за дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия). Но иронията е в това, че самата тази „аура“ се противопоставя, когато рекламата нарече медикаментът "разредител на кръвта" (много "разсейващ" термин). Единственият начин да се "разреди кръвта" е да се поеме прекомерно много вода – което може да доведе до понижаване на натрия (хипонатремия) – сериозно животозастрашаващо състояние.

Много широко използваният варфарин изисква обсъждане на приема на витамин К, който може да потисне ефекта на медикамента. Изследването на протромбиновото време (протромбинът е ензимът, който инициира коагулацията и зависи от витамин К като ко-фактор), позволява на лекаря да бъде сигурен, че дозата не е прекалено висока. Но лекарите често дават на пациента избор от две различни препоръки: 1) Напълно премахване на витамин К от диетата,  или 2) Регулиране на дозата на варфарин, а не на диетата.

Рекламите за по-новия медикамент, Xarelto, говорят за неговото превъзходство пред warfarin, тъй като новият работи с различен от варфарина механизъм, за да избегне безпокойството за витамин К. Рекламите за двата медикамента предупреждават, че повишават риска от кървене. Очевидно има моменти, когато забавянето на коагулацията не е добро нещо, например, отваряне на пакет с остър предмет, подхлъзване върху лед, силно удряне на главата, което може да предизвика кървене в мозъка (цефалхематом). Също така, потискането на съсирващия ефект на тромбоцитите с ежедневен аспирин може да доведе до подобен резултат, но при много хора аспиринът, приеман в дългосрочен план, уврежда червата. Обикновено и двата медикамента се приемат едновременно, което може да увеличи риска от кървене.

Заключение

В сравнение с тези медикамента, витамин Е, използван като антикоагулант (често използван както е описано по-горе с витамин С, витамин D, магнезий и цинк), има отличен рекорд по безопасност. Адекватното питателно хранене може да предотврати и да реверсира много прогресиращи заболявания без използване на медикаментозно лечение. Добавките с важни хранителни вещества могат да помогнат, когато се използват в адекватни дози и с познания за възможни противопоказания. В много случаи витаминните и минералните добавки са по-безопасни и по-ефективни от медикаментите. Те струват по-малко, но няма да ги откриете в рекламите за разлика от медикаментите по телевизията.

Dr. Ralph Campbell, MD

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *