Използването на медицински жаргон при рекламата на лекарства

shutterstock_131102450-970x546-800x500

Използването на медицински жаргон и абревиатури изглежда е опит да се печели обществено доверие чрез поставянето на пациента на едно равнище с лекаря. Например, терминът ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) понастоящем е широко използван, почти като домашен термин. Подчертаването в рекламата, че абревиатурата "е това, което лекарите наричат ...",  поставя телевизионния зрител на едно ниво с лекаря. Абревиатурата за някои резултати от тестове допълват делото. Добавете едно сляпо доверие към надзираващите правителствени агенции, като Федералната агенция по медикаментите (FDA), и много други, след увереността, че те сега знаят всичко, което трябва да знаят за дадения медикамент или заболяването, и зрителят предава своята любознателност, разумния си подход към цялостната продажба. Давай нататък, докторе. Направи това, което смяташ за най-добро, но, моля те, предпиши ми този  медикамент.

Ето някои примери:

Автоимунно заболяване

 Имунопотискащите медикаменти, често използвани за лечение на ревматоиден артрит, предизвикват много безпокойство. Преди четири години в този клас беше само Humira (медицинско име adalimumab). Имената на медикаментите са избирани по техния звуков байт; трудното произнасяне е добавка към „научния“ цвят, а "mab" в края означава "моноклонално антитяло" (форма на антитяло, продавано като медикамент).

Ако се използва при едно автоимунно заболяване (при което имунната система леко полудява и започва да атакува здрави тъкани), то може да предизвика възпламеняването на друго заболяване. Това трябва да бъде изцяло обяснено на пациента. Бих се доверил, ако се направи опит да се каже на телевизионния зрител за неговия механизъм на действие: "блокер на тумор некрозисфактора, който намалява възпалението". Но рекламата на Humira е победител в списъка на най-неблагоприятните събития, като най-сериозното е: "може да причини бързо разрастващ се тип лимфом", "може да развие сериозни (и понякога фатални) инфекции" или "може да възпрепятства нормалното кръвосъсирване (коагулация)". След този съвет рекламата продължава със "стойте настрана от болни хора и избягвайте дейности, които могат да увеличат вашия риск от кървене".

Този медикамент може също да вземе наградата за "кажете на вашия лекар" за най-сериозните разстройства: хронични инфекции, хепатит В, конгестивна сърдечна недостатъчност, скованост или изтръпване или множествена склероза, синдром на Guillain-Barre, без ваксинации по време на този медикамент и да не се използва при деца на възраст под две години или при кърмене, тъй като "не е известно дали това ще навреди на бебето". Подозирам, че според правилата на FDA тези предупреждения са задължителни. Но при спазване на изискването за поставяне на предупреждения върху кутията, те са отпечатани толкова малки, че дори и най-силните очи се нуждаят от лупа.

Веднага след като медикаментът стане генеричен (когато изтече патентът му), нов, подобен ще заеме мястото му. Често има активна рекламна кампания, която се опитва да докаже превъзходството на новия медикамент пред своя предшественик. По-новият имуносупресиращ медикамент е Xeljanz/Xeljanz XR, използван специално за ревматоиден артрит. Формата на XR е устойчива, бавно освобождаваща се форма на медикамента. Същите предупреждения, както и за Humira, включително възможността за развитие на лимфом, са изброени, плюс още няколко: "може да се развие рак на кожата, херпес зостер или проблеми с черния дроб" и още лошо: „може да причини перфорация на стомаха или червата, особено ако се използва с аспирин или други NSAI медикаменти. По време на лечението да се избягва ваксинация с жив вирус (не всички ваксини)“. Европейската агенция по медикаментите (еквивалент на FDA) не намира достатъчно доказателства за ефективността на този медикамент. По-умни ли са от нас или са по-честни в своите изследвания?

Най-новото в тази категория е Taltz или ixekizumab (може ли да се произнесе това?). Отново, списъкът с "кажете на вашия лекар, ако имате" е дълъг: туберкулоза, болест на Chron, улцерозен колит, скорошна инфекция, алергии, медикаменти, които приемате, ако сте бременна или планирате да забременеете. Неблагоприятните ефекти са подобни като при другите медикаменти, но в телевизионната реклама за Taltz те вършат по-добра работа при обяснението как ви прави по-податлив на инфекция: "Може да причини неутропения, намаляване на белите кръвни клетки, които се борят с инфекцията". Били са усърдни в намирането на повече неблагоприятни ефекти, отколкото при Humira, но дават следните утешителни думи: "Вашият лекар може да е в състояние да ви каже как да предотвратите или да намалите някои от тези нежелани реакции." Те са изчислили честотата за някои от тях: болка и еритема (зачервяване) – 10-17%, респираторни проблеми – 10% или повече. Но те не знаят честотата на най-сериозния – ангиоедема. Този медикамент може да спечели наградата за най-големи и най-тежки нежелани ефекти. Ако отидете на лекар, който не е запознат с условията, изброени тук, би било по-добре да се насочите към лекар, който се вслушва внимателно и ще отдели време да разгледа електронния медицински регистър.

Dr. Ralph Campbell, MD

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *