Какво означава това, когато клепачите ви потрепват?

bdcd400d28ce5e6e716faf4648ffad2c

Случвало ли ви се е някога да ви потрепва клепачът? Известно също и като тик на клепача, това е лек спазъм  или внезапно движение на долния или горния клепач. Може да се появи изведнъж и докато повечето случаи траят само няколко минути, някои могат да продължат часове, дни или дори по-дълго.

Независимо дали лявото око или дясното ви око потрепва, това състояние, макар и като цяло безобидно, може да бъде доста досадно. Но какво означава потрепването на клепача за вашето здраве и какво можете да направите, за да облекчите или да предотвратите появата му?

В тази статия ще научите всичко, което е необходимо да знаете за потрепването на клепача: какво го задейства, обичайните причини и кога би трябвало да се консултирате с лекар, за да решите този проблем.

Какво причинява потрепването на клепача?

По принцип потрепването на клепача е повтарящ се, неволен спазъм на мускула на клепача. Медицинският термин за потрепването на клепачите е "миокимия" и тези мускулни контракции обикновено включват само долния клепач, въпреки че горният клепач може да има такива спазми също. Обикновено се случва с едното око в дадения момент.

И така, какво точно кара клепачът ви да потрепва? Според Medical News Today еднократно потрепване на клепачите може да се дължи на електрическа активност на мозъка, която подтиква нервните клетки да подадат сигнали към мускулите, което след това води до спазми. Обаче, ако потрепването трае няколко минути до няколко дни, умората от мускула или свръхстимулацията може да е виновникът и може да бъде причинено от:

 • Стрес
 • Прекален прием на кофеин
 • Нарушен или недостатъчен сън
 • Сухи очи

Други възможни причини за потрепване на клепачите или фактори, които могат да го влошат, включват:

 • Прием на алкохол
 • Излагане на ярки светлини
 • Дразнене на повърхността на очите или на вътрешната страна на клепачите
 • Физическо натоварване
 • Пушене
 • Вятър
 • Виене на свят
 • Медикаменти

Потрепването на клепачите може да бъде досадно, но често не причинява болка и не нанася щети. В повечето случаи минава от само себе си, без да е нужна медицинска помощ. Обаче има случаи, когато потрепването на клепачите, особено постоянните и хронични спазми, могат да бъдат знак за по-тежко състояние.

Един пример е доброкачественият блефароспазъм. Обикновено започва като повишено мигане на двете очи. Това обаче може да доведе до стискане или притискане на клепачите затворени. Макар и сравнително необичайно, този тип потрепване на окото може сериозно да повлияе на ежедневните ви дейности. Задействащите и рисковите фактори за това състояние са подобни на тези на миокимията, въпреки че други потенциални причини включват конюнктивит и блефарит (възпаление на клепачите).

Доброкачественият блефароспазъм е по-разпространен при жените, отколкото при мъжете, и засяга най-малко 50 000 американци в тяхната средна или късна зряла възраст. Това състояние може да се влоши с течение на времето, причинявайки замъглено виждане, лицеви спазми и повишена чувствителност към светлина. Следователно, ако изпитвате хронична миокимия, най-добре е офталмолог да провери очите ви, за да определи дали имате това по-тежко състояние.

https://articles.mercola.com/eye-twitching.aspx

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *