Как да спрете потрепването на клепачите си?

beb374947c9a60ab2509058c4655de4b

Най-ефективният начин да предотвратите появата на потрепване на клепачите е чрез идентифициране на причините и задействането му. Посочените по-долу основни лайфстайл стратегии могат да помогнат за решаването на този проблем:

Намалете приема на кофеин. Опитайте да намалите или премахнете кофеиновите напитки като чай и кафе, както и шоколада, от вашата диета за една или две седмици и вижте дали потрепването продължава.

Спрете приема на алкохол. Алкохолът причинява потрепване на клепачите ви, затова е най-добре да се въздържите от него.

Спете достатъчно. Придържайте се към седем до осем часа висококачествен сън всяка нощ и ограничете използването на електронни уреди, като телевизор и мобилни устройства, преди лягане. Разгледайте тези съвети, за да ви помогнат да имате висококачествен сън.

Овлажнявайте сухите си очи. Възрастните са склонни към сухи очи, особено когато достигнат 50-годишна възраст. Приемането на определени медикаменти, използването на компютър дълго време и носенето на контактни лещи може да доведе до сухота в очите, затова опитайте да избегнете тези, за да видите дали ще потрепват клепачите ви.

Поддържайте се хидратирани. Дехидратацията може да доведе до потрепване на клепачите, затова опитайте да увеличите приема си на вода.

Обърнете внимание на хранителните дисбаланси. Макар все още да са неубедителни, има изследвания, които показват, че липсата на хранителни вещества, като магнезий, може да предизвика потрепване на клепачите.

Хидротерапията за очи може да помогне и за облекчаване на този проблем. Просто наплискайте със студена и топла вода последователно затворените си очи. Студената вода помага да се свият кръвоносните съдове, докато топлата вода ги разширява – в крайна сметка това ще увеличи кръвообращението и притока на кръв към окото.

Упражнения, които ще помогнат да спрете потрепването на клепачите

Техники на обикновен масаж и упражнения също могат да помогнат за релаксиране на очите ви и за предотвратяване появата на спазми. Изпробвайте някой от тези методи:

  • Правете кръгов масаж на очите. С кръгово движение масажирайте леко клепача си, като използвате средния си пръст за около 30 секунди. Това ще ви помогне да увеличите кръвообращението и да стимулирате и укрепвате очните мускули.
  • Опитайте „твърдо мигане“. Първо, затворете очите си колкото можете по-плътно, а след това ги отворете възможно най-широко. Продължете да повтаряте, докато не се просълзите. Тази техника не само хидратира очите, но и изпъва очните и лицевите мускулите, увеличава циркулацията и успокоява клепачите. Ако обаче спазмите се влошат или почувствате болка, спрете да правите това.
  • Притискане на очите. Затворете очите си за цяла минута. През това време опитайте да ги притискате по-плътно и след това ги освободете без отваряне. Направете това три пъти, преди да отворите очите си. Това ще ви помогне да поддържате мускули на очите си силни и да увеличите производството на сълзи.

Идете на лекар, ако тези симптоми продължават

Повечето случаи на потрепване на клепачите са леки и не се нуждаят от медицинско лечение. Въпреки това, ако дълго време имате спазми, това може да сочи към нервната система или мозъчно разстройство и може да изисква бърза оценка от лекар. Обърнете внимание също и на следните симптоми:

  • Горният клепач увисва
  • От окото ви излиза необичаен секрет
  • Очите ви са червени и подути
  • Когато клепачите ви потрепват, те се затварят напълно
  • Потрепването продължава няколко седмици
  • Други части на лицето ви са били засегнати

Често потрепването на клепачите не е нещо, за което трябва да се тревожите, а е само знак, че трябва да направите някои промени в начина си на живот. Обаче, ако състоянието е хронично или имате някой от тревожните симптоми по-горе, консултирайте се с лекар, за да получите правилна диагноза – това може да е индикация за сериозно заболяване.

https://articles.mercola.com/eye-twitching.aspx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *