Какво представлява пърхотът и каква е причината за неговата поява?

images (8)

Почти всеки от нас е страдал от пърхот в някакъв момент от живота си. Ако някога сте имали този проблем, тогава вие вероятно сте запознати с неудобството, до което води. Няма нищо по-неприятно от частиците от кожни люспи, които се посипват по раменете ви след като се поддадете на неконтролируемото желание да разчешете сърбящия си скалп.

Има разнообразни естествени средства, които могат да ви помогнат да разрешите проблемите на скалпа, някои от които дори можете да откриете в шкафа ви.  Но преди да пристъпя към  детайлите за лечение на пърхот (които ще покажем в следваща публикация - I&V), нека първо обсъдим какво е това дразнещо и неудобно разстройство на скалпа.

Пърхотът е много често срещано състояние на кожата, което може да засегне всеки, независимо от възрастта, пола или расата. Въпреки широкото му разпространение, все още има много хора, които не знаят как изглежда пърхотът. Пърхотът обикновено прилича на мазни люспи от кожа, които стават по-видими по тъмните дрехи. Върху скалпа също може да изглежда като люспести парчета кожа и понякога е съпътстван от зачервяване или възпаление.

Някои хора често бъркат сухия скалп с пърхот, мислейки, че тези кожни състояния са еднакви. Имайте предвид, че тези смущения на скалпа не са синонимни, въпреки че имат същите симптоми на лющене и сърбящ скалп. Ето фините, но забележими разлики между пърхота и сухия скалп:

  • Можете да получите пърхот от прекомерното производство на мазнина, докато сухият скалп е предизвикан от липсата на влага в кожата.
  • Люспичките, идващи от сухия скалп, са по-бели в сравнение с пърхота, който обикновено е в жълтеникав или сивкав цвят.
  • Тъй като сухите люспи на скалпа са по-малки в сравнение с пърхота, те са много по-лесни за отстраняване от скалпа.

Каква е причината за появата на пърхот?

Пърхотът е свързан с различни причини, включително лоша хигиена, стрес и неправилно хранене. Макар и да е вярно, че има различни фактори, които могат да предизвикат това състояние на скалпа, важно е да се отбележи, че истинската причина за пърхота всъщност е гъбичка, наречена malassezia globosa. Тази гъбичка живее върху скалпа и се храни с кожните мазнини.

Тъй като гъбичката malassezia globosa метаболизира мазнината, които консумира, използвайки ензим, наречен липаза, произвежда страничен продукт, наречен олеинова киселина, който прониква в скалпа и причинява пърхот.

Малко количество люспички всъщност е нормално, тъй като кожните клетки умират, за да позволят образуването на нова кожа. Обаче има някои случаи, когато човек има необичайно голямо лющене на скалпа поради един или повече основни проблеми, които могат да увеличат растежа на подобните на дрожди гъбички на скалпа. Някои от възможните основни проблеми, които могат да предизвикат пърхот, включват:

Кожни състояния. Някои кожни състояния, като себореен дерматит, екзема и псориазис, повишават риска от получаване на пърхот.

Неврологични заболявания. Хората с неврологични заболявания като болестта на Паркинсон се оказват по-податливи на пърхот.

Раздразнение към продукти за коса. Купуваните от магазина продукти за коса съдържат редица химикали, които могат да раздразнят скалпа и да доведат до възпаление, сърбеж и лющене.

Лоши хранителни навици. Недостатъчната консумация на храни, богати на цинк и В-витамини, може да доведе до пърхот.

Възраст. Въпреки че всеки може да страда от пърхот на всяка възраст, това състояние на кожата е по-разпространено при млади хора и хора на средна възраст.

Климат. Студеното време през зимния сезон може да стимулира растежа на гъбичките, подобни на дрожди, причиняващи пърхот.

Хормоните. Промените в хормоните могат да повлияят на естествената мастна продукция на скалпа. Хората, които страдат от хормонален дисбаланс, са по-склонни да получат пърхот.

Симптомите на пърхот, за които трябва да внимавате

Има няколко издайнически признаци, които могат да ви помогнат да определите дали страдате от пърхот или не и обикновено е лесно да ги забележите. Тези симптоми включват:

  • Люспи от мъртва кожа: Един от първите признаци на пърхот, които може да забележите, са люспи от мъртва кожа по косата и дрехите ви. Тези люспи варират по размер и може да изглеждат бели, жълти или сиви.
  • Сърбеж по скалпа: Друг често срещан симптом на пърхот е сърбящ скалп, който често е трудно да се пренебрегне.
  • Възпаление на скалпа: При някои хора често се среща зачервяване или възпаление на скалпа, когато страдат от пърхот.
  • Обриви в други части на лицето: Пърхотът може също да причини обриви в други части на лицето, включително веждите, носа и ушите.

https://articles.mercola.com/how-to-get-rid-of-dandruff.aspx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *