ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Богатството не бива да се свързва с придобити пари, имоти, яхти, лимузини. Подобни материални неща са средство за по-добър живот и могат да бъдат знак за благосъстояние, но не самото благосъстояние. Каква стойност има всичко това, ако нямаме здраве? Каква стойност има всичко това, ако няма любов? Каква стойност има всичко това, ако нямаме истинско семейство? Каква стойност има всичко това, ако няма приятелство? Богатството е нематериално – здравето е богатство, любовта е богатство, щастието е богатство, благодарността в очите на хората е богатство, доброто приятелство е богатство. Материалните неща са само средство и превърнем ли ги в цел, загубени сме. 

Знаете ли, много често давам като пример един разговор с една моя близка, доста състоятелна дама. Докато ми гостуваше, й показвах продуктите на Форевър, които ползвам вкъщи ежедневно – цялата продуктова гама. Тя гледа продукта, гледа каталога, гледа продукта, гледа каталога и казва: “Много са скъпи. Кой може да си ги позволи?”  Толкова се зарадвах, че с тази констатация ми даде шанс да вметна любимата ми провокация: “Те действително са за богати хора”, казвам. “Не говоря за мен, бързо уточнява тя, а за Мария, с нейната малка пенсия.“ Ура! Отново шанс: “Аз също имам предвид именно хора като Мария – подчертавам аз, защото макар с малки доходи, нейните приоритети са в правилния ред. Затова тя е богата.” Мария наистина ползва редовно някои от нашите продукти, но не и заможната дама. Очевидно проблемът не е в цената, а в мисленето. Този, който не се грижи за здравето си, не може да ме убеди, че е богат. Щом не може да разбере най-важното нещо, с какво му помага богатството? 

Ако правилно разбираме парите като средство, тогава бихме могли и правилно да ги използваме именно като средство, например, за да сме здрави, за да сме щастливи, за добро образование, за да имаме щастливо семейство, нали?  Наскоро след смъртта на Стив Джобс в интервюто си с признатия експерт, диетологът с над 60-годишен опит Dr. Fred Bisci, чийто брат е имал същия проблем на Стив, Mike Adams казва: “Смъртта на великия Стив Джобс ни напомня, че здравето е единственото богатство. Смятате ли, че ако Стив Джобс беше насочил милиардите си към поддържането на здрав черен дроб и панкреас, щеше да се случи така? Всичките пари на света нямат никакво значение, ако не си достатъчно здрав и не влагаш правилно тези пари. Осъзнавате ли, че ако имате здраве, вие сте “по-богат” от Стив Джобс? А грижата за здравето на вашия черен дроб, вашия панкреас и цялото ви тяло не е сложно. Не е необходимо да сте известен или богат, или някакъв гений. Всичко, което ви е необходимо, са съответните знания.” 

Наистина, ние избираме начина си на живот и степента на невежество! Сигурна съм във валидността на това твърдение. 

Бих желала знанията, които съм синтезирала в тази книга, да достигнат до хората, взели решението да променят начина си на живот. Това определено изисква и промяна в начина им на мислене, на моделите на мислене (вкарани в главите ни чрез семейството, приятелите, книгите, филмите и т.н.), които всъщност се проявяват чрез нашите навици. Звучи ли ви до болка познато: “Пий мляко, яж сирене, за да имаш калций”.  Интересно, как ли кравите, слоновете изграждат и поддържат такива мощни, здрави костни структури без мляко и сирене? “Яж месо, за да имаш протеини”. И тук важи същият пример с кравите и слоновете. “Изяж си всичко в чинията; хайде още едно залъче за мама, хайде още едно за баба; последното залъче ти е късметът”... И дечицата преглъщат и се мъчат, а след години ще се чудят на лошия си късмет да са дебелички и как да си ограничат залъчетата, за да нормализират теглото си, нали? Ето такива тривиални неща са отражение на вкоренените ни модели на мислене, които продължаваме с усърдие да предаваме на децата и внуците си. 

За да успеем да се променим, да променим навиците си, ще ни се наложи искрено да преразгледаме валидността на нашите стереотипни модели на мислене, на живот, на поведение. Ще трябва да положим необходимите усилия, за да изградим нов начин на мислене, адекватен на дълбоко заложената в нас древна мъдрост. Това би била търсената хармония. Нека да я преоткрием като се вслушваме в дълбините на нашата човешка, духовна същност.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *