Затлъстяването – характеристика на съвременния начин на живот

obesity

Обезитетът (затлъстяването) се дефинира като медицинско състояние, характеризиращо се с натрупване на излишна мазнина в тялото. Думата произлиза от латинската дума "obesus", която приблизително се превежда "да ям". Затлъстяването може да бъде разделено на две основни категории въз основа на това как настъпва:

  • Екзогенно затлъстяване: Този тип затлъстяване се причинява от консумирането на повече храна, отколкото тялото се нуждае. Излишните калории се превръщат в мазнини, което води до повишаване на теглото.
  • Ендогенно затлъстяване: Тип затлъстяване, причинено от генетична неизправност или проблем в хормоналното производство, което води до повишаване на теглото.

Затлъстелите хора обикновено са изложени на риск от развиване на животозастрашаващи усложнения и болести. Нещо повече, жена със затлъстяване, преминаваща през бременност, може да развие допълнителни усложнения, освен тези, които обикновено се свързват със затлъстяването, което в крайна сметка засяга и здравето на ембриона.

Каква е разликата между наднормено тегло и затлъстяване?

Може да сте чули думите "наднормено тегло" и "затлъстяване" да се използват взаимозаменяеми, но каква точно е разликата между тях? Отговорът е в класификацията на Индекса на телесна маса (ИТМ). Според таблицата за ИТМ, категорията с наднормено тегло има индекс от 25 до 29.9, а категорията със затлъстяване има индекс 30 или по-висок.

По същество хората със затлъстяване са по-тежки от хората с наднормено тегло. Възможно е да имате наднормено тегло, но все пак да имате общо взето здраво тяло. Да си с наднормено тегло просто означава, че имаш излишни килограми над идеалното си тегло.

Има много малък шанс да сте със затлъстяване и все пак да нямате свързаните с него рискове за здравето. Harvard Medical School класифицира това рядко явление като "метаболитно здраво затлъстяване". Хората, които попадат в тази категория, обикновено са с висок ИТМ и голяма талия, но имат нормална чувствителност към инсулин и нормални кръвна захар, кръвно налягане и нива на холестерол.

Обаче, ако сте със затлъстяване, но метаболитно здрави, това не означава, че сте имунизирани завинаги срещу отрицателните ефекти на затлъстяването. Състоянието не е постоянно и скоро може да почувствате свързани със затлъстяването усложнения, особено с годините. Затова, трябва да се стремите да постигнете здравословно тегло, за да избегнете възможни здравни усложнения в бъдеще.

Затлъстяването при възрастните нараства всяка година и не показва признаци на намаляване на темпото

Затлъстяването на възрастни в САЩ засилва безпокойството. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) около 26.5% от всички възрастни в САЩ вече се приемат за затлъстели. Поради широкото му разпространение, сега се смята, че 1 на всеки 5 смъртни случая е свързан със затлъстяването.

Според the Journal of American Medical Association (JAMA), 48.1% от не-испанци афро-американци са с наднормено тегло, което ги прави етносът с най-високото затлъстяване. Те са следвани от испанци (42.5%), не-испанци кавказци (34.5%) и не-испанци азиатци (11.7%). Като цяло, 40.2% от населението на възраст между 40 и 59 години в САЩ е със затлъстяване.

Икономическите и образователните фактори играят голяма роля в затлъстяването сред възрастните. Според Националния център за здравна статистика затлъстяването при мъжете е сходно във всички нива на доходите, но процентът е малко по-висок при по-високите нива на доходи, а нивото на образование няма значително влияние върху развитието на затлъстяването. От друга страна, жените, които имат по-ниски доходи, са склонни да развиват затлъстяване повече от жените, които имат по-високи доходи.

Затлъстяването при децата също расте бързо

За съжаление, подобно на затлъстяването при възрастните, детското затлъстяване в Америка става все по-разпространено. Това е така, защото много родители смятат, че децата им са средно по размер телосложение, но всъщност са затлъстели. Освен това, на родителите може да им е трудно да говорят с децата си за нарастващото им тегло, така че отлагат темата, докато не започнат да се появяват проблемите.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията 17% от децата и юношите на възраст от 2 до 19 години са със затлъстяване или общо 12,7 милиона деца.

Затлъстелите деца по принцип развиват същите симптоми като затлъстелите възрастни хора. В допълнение, те са по-склонни към развитие на неалкохолна мастна чернодробна болест, състояние, при което мастните депозити се натрупват в черния дроб, което води до увреждане в бъдеще.

https://articles.mercola.com/obesity.aspx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *