Пагубните последици за тялото от затлъстяването и техните симптоми

 

images (11)

Затлъстяването е опасно за здравето и трябва да бъде разгледано веднага, защото може да предизвика различни усложнения, много от които са сериозни. По-долу са описани потенциалните усложнения, които могат да възникнат поради затлъстяването, както и техните симптоми.

Диабет тип 2

Повечето хора със затлъстяване развиват диабет тип 2, състояние, при което тялото има по-високи нива на кръвната захар (глюкоза) от нормалните поради инсулинова резистентност. Инсулинът е вещество, произведено от панкреаса, за поддържане нивата на кръвната захар в нормалния диапазон. Но при диабет тип 2 панкреасът не може да произвежда достатъчно инсулин, за да се отговори на нуждите на организма, което води до по-високи нива на кръвната захар.

Състоянието може да причини различни симптоми, като често уриниране, умора, повтарящи се инфекции и главоболие. Ако развиете някой от тези симптоми, незабавно се изследвайте за диабет.

Сърдечно-съдови заболявания

Затлъстяването драстично увеличава риска от развиване на коронарна болест на сърцето, което представлява натрупване на плака в артериите. Ако плаката сериозно ограничава притока на кръв към сърцето, може да настъпи сърдечен удар. Симптомите на сърдечен удар включват болка в гърдите, задух и сърцебиене.

Освен това, затлъстяването може да доведе до развитие на високо кръвно налягане, известно като хипертония. В това състояние силата на кръвния поток е твърде висока, увеличавайки натоварването на сърцето до точката на артериално увреждане. Ако подозирате, че имате високо кръвно налягане, премерете го. Ако резултатите са по-високи от 140/90, най-вероятно имате високо кръвно налягане.

Камъни в жлъчката

Камъните в жлъчката са твърди, кристало-подобни отлагания, създадени в жлъчния мехур. Те обикновено са формирани от излишъка от едно от тези три вещества: холестерол, жлъчен сок или билирубин (изхвърлени червени кръвни клетки). В случай на затлъстяване, камъните обикновено са от холестерол, а размерите им варират от песъчинка до размера на топка за голф.

Камъните в жлъчката обикновено не дават симптоми, освен ако не запушат панкреатичния канал. Обаче, ако камъните се забият, причиняват твърде забележима болка в жлъчния мехур, която може да продължи няколко часа. Това се случва обикновено след тежко хранене, когато жлъчният мехур освобождава жлъчен сок в тънките черва. Гадене, треска, урина с цвят на чай и жълт цвят на кожата или очите са други симптоми, за които трябва да внимавате също така.

Рак

Наблюдавано е, че по-големите количества телесни мазнини могат да допринесат за различни форми на рак. Връзката не е ясна, но лекарите смятат, че ниско-степенното възпаление, причинено от затлъстяването, може постепенно да увреди ДНК с течение на времето, водещо до рак. Също така се предполага, че мастните клетки произвеждат хормони, които водят до клетъчна пролиферация.

Със затлъстяването са свързани следните видове рак:

Рак на ендометриума: При жени с наднормено тегло и затлъстяване вероятността да развият рак на ендометриума е от два до четири пъти по-висока в сравнение с жени с нормално тегло.

Аденокарцином на хранопровода: Затлъстелите хора е два пъти по-вероятно да развият някаква форма на рак на хранопровода в сравнение с хората с нормално тегло. Екстремното затлъстяване увеличава риска дори още четири пъти.

Рак на гърдата: Постменопаузалните затлъстели жени имат повишен риск от рак на гърдата. Освен това 5-точковото увеличение на ИТМ вече може да увеличи риска с 12%.

Рак на стомашната карция: Този тип рак засяга горната част на стомаха близо до хранопровода. Затлъстяването удвоява риска от развитие на рак в тази област.

Рак на черния дроб: Затлъстелите мъже развиват това състояние повече от жените, но рискът за двата пола се удвоява, ако техният ИТМ е висок.

Рак на бъбреците: Сред затлъстелите хора бъбречният рак е най-честият вид рак на бъбрека, който може да се развие. Повишеният ИТМ удвоява риска в сравнение с хората с нормално тегло.

Рак на панкреаса: Хората с наднормено тегло и затлъстяване са 1,5 пъти по-склонни да развият рак на панкреаса, отколкото хората с нормално тегло.

Колоректален рак: Рискът от развитие на този вид рак при мъжете и жените със затлъстяване е с 30% по-голям, отколкото при хората с нормално тегло.

Остеоартрит

Болките в коленета, гърба и бедрата обикновено са често срещани при хората със затлъстяване, защото тежкото тегло оказва допълнително натиск върху ставите. В зависимост от симптомите, болката може да е лека или може да бъде толкова тежка, че може да попречи на ежедневните дейности.

https://articles.mercola.com/obesity.aspx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *