Какво се случва с тялото ви, когато ядете глутен?

изтеглен файл (3)

В последните години думата "глутен" стана толкова модна, най-вероятно поради внезапната популярност на безглутеновата диета, одобрена от известни личности. Преди да обмислите да опитате тази диета, първо прочетете тази статия, за да научите повече за глутена и как той може да окаже отрицателно въздействие върху тялото и здравето ви в дългосрочен план.

Какво е глутен?

Глутенът е протеин, създаден от глутенинови и глиадинови молекули, които образуват еластична връзка в присъствието на вода. Слепващите свойства, открити в глутена, са отговорни за поддържането на хляба и сладкишите в същинския им вид, придавайки им и съответната текстура. Тази способност не е изненадваща, като се има предвид, че думата "глутен" произлиза от латинската дума "лепило".

Въпреки че глутенът прави чудеса за тези храни, същото не може да се каже за вашето тяло. Изследванията показват, че глутенът може да бъде твърде вреден за нас поради огромното разнообразие от усложнения, които може да причини.

Какво прави глутенът за вашето тяло?

Глутенът пречи на разграждането и усвояването на хранителните вещества от храните, независимо дали имат глутен или не. Това води до образуване на слепена, запечатана маса в червата, което пречи на правилното храносмилане. След това несмляният глутен подтиква имунната система да атакува власинките, покриващи тънките черва. След това възникват страничните ефекти като диария или запек, гадене и коремна болка.

Консумацията на глутен може също да ни предразположи към увеличени увреждания и възпаления на тънките черва, причинявайки малабсорбция на хранителни вещества, дефицит на хранителни вещества, анемия, остеопороза и други здравословни проблеми. Увредените тънки черва ни правят също така податливи на заболявания, които не са стомашно-чревни по природа, като например неврологични или психологични, и усложнения, свързани с кожата, черния дроб, ставите, нервната система и др.

Кои видове храни съдържат глутен

Глутенът се среща главно в:

цели зърна, като: ръж, ечемик, тритикале и овес и в сортовете пшеница, като Spelt, Kamut, Farro, Durum, bulgar and semolina.

Високи количества глутен  са открити също в брашна и вторични продукти на основата на пшеницата:

Брашно от пшеница: бяло, пълнозърнесто, грахъм брашно; тритикале, пшенични трици.

Пшенични вторични продукти:  макаронени изделия, кускус, хляб и крутони, тортили от брашно, бисквити, торти, кифли и сладкиши, зърнена закуска, крекери, бира, грейви, дресинг и сосове, конвенционален овес (има голям шанс да бъде замърсен по време на етапите на отглеждане, прибиране на реколтата или преработка).

Ако има друга непреодолима причина, поради която не трябва да ядете преработени храни, тя е, защото тези продукти често са заредени с глутен. Ето примери за преработени храни, които имат глутен (въпреки че не са произведени от зърнени храни):

  • Преработени бульони/супи и кубчета бульон, студени разфасофки, имитация на риба, салатен дресинг.
  • Пържени храни, кнедли, подправен ориз, подправен чипс и други подправени закуски.
  • Бонбони, преработено кисело мляко, сиропирани сладкиши, хрупкав безквасен хляб.
  • Месни храни и хот-дог, модифицирано хранително нишесте, кейкове с раци, сладоледени конуси.

Още по-лошо е, че производителите заблуждават клиентите, като скриват глутена под други имена в етикетите на храните, като: малц, нишесте, хидролизиран растителен протеин, текстилизиран растителен протеин, естествени овкусители, ароматизатори, подправки.

Чести признаци на "глутенова алергия", за които трябва да внимавате

Консумирането на прекалено много глутен може да предизвика различни усложнения, като алергия към глутен. Това се случва, когато имунната система развива "оръжия", които имат за цел да атакуват глутена във вашата система. Обаче алергията към глутена не трябва да се бърка с чувствителността към глутена или болестта цьолиакия. Тя е доста сходна с други хранителни алергии, тъй като всички те са отговор на определен алерген. Ето някои от най-известните симптоми на алергия към глутен:

Кашлица

Запушен носа

Кихане

Стягане в гърлото

Астма

Изтръпване

Сърбеж

Оток на езика и гърлото

Метален вкус в устата

Болка в корема

Мускулни спазми

Повръщане

Диария

Алергията към глутена може да предизвика анафилаксия или анафилактичен шок, който може да засегне различни органи. Пациентите могат да изпитват възбуда, копривна треска, проблеми с дишането, намалени нива на кръвното налягане, припадъци или дори смърт, ако реакцията е много тежка.

https://articles.mercola.com/what-is-gluten.aspx

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *