Предупредителни знаци за непоносимост към глутена

images (13)

Непоносимостта към глутена е състояние, при което имунната система реагира анормално на глутена. Често може да бъде объркано с цьолиакия (друго нарушение, свързано с глутена) или просто да се смята за алергия към пшеницата. Основната причина за непоносимостта към глутен не е разбрана напълно, за разлика от цьолиакията, при която генетична връзка е установена.

Типичните симптоми на непоносимост към глутена включват подуване, коремна болка, диария, умора и усещане за общо неразположение. Някой човек с непоносимост към глутена може също да изпитва тези индикатори, макар че те са по-редки и вече засягат области отвъд червата:

Болка в ставите или мускулите

Безпокойство

Главоболие

Гадене

Объркване

Скованост

Ако вие или ваш познат почувствате някои от тези симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ. Това ще ви помогне да определите дали имате непоносимост към глутена или симптомите, които се появят, са поради други здравословни причини. Това важи и за тежката коремна болка. Екстремните стомашни болки не се разглеждат като симптом на непоносимост към глутена, затова те може да са знак за друга потенциално опустошителна болест, изискваща незабавно лечение.

В някои ситуации чревните симптоми могат да бъдат неясни, тъй като множество състояния, насочени към червата, могат да се припокриват с други заболявания, макар че те със сигурност могат да бъдат изследвани по време на проверката. Обърнете внимание, че симптомите за непоносимост към глутен като цяло са подобни на тези при цьолиакията, макар че хората с тези състояния нямат едни и същи реакции.

За да диагностицирате непоносимост към глутена, важно е да продължите да консумирате нормалната си диета, особено ако е изобилна на храни с глутен. Ако пациентът реши да спре да яде наситени с глутен храни преди консултацията, може да се стигне до неточна диагноза.

Общи показатели за чувствителност към глутена

Терминът "чувствителност към глутен" често се нарича не-цьолиакиева чувствителност към глутена в различни изследвания, тъй като хората, диагностицирани с цьолиакия, са също чувствителни към глутена. Разликата между чувствителността към глутен и цьолиакията е, че чувствителността към глутен може да бъде предизвикана не само от пшеница, но и от други зърна като ръж и ечемик. Известно е, че тези зърна имат глутенинови и глиадининови протеини, или протеинови фрагменти, които са открити в пшеницата.

Типичните симптоми на чувствителност към глутен включват гадене, кожно раздразнение, подуване на корема и газове, замъгляване на мозъка и умора. Тези показатели, обаче, могат широко да варират и също така могат да се припокриват с гинекологични състояния, непоносимост към лактоза и синдром на раздразнените черва.

Тъй като няма специфичен лабораторен тест за чувствителност към глутена, вашият лекар ще трябва да направи ясна връзка между вашите симптоми и моделите на потребление на глутен, за да диагностицира напълно не-цьолиакиевата чувствителност към глутена. Един от начините да направите това е като започнете да водите дневник за храните и симптомите, който ще ви помогне да определите, че глутенът наистина причинява вашите здравословни проблеми.

https://articles.mercola.com/what-is-gluten.aspx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *