ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

МИНЕРАЛИТЕ- НЕОБХОДИМОСТ И ДЕФИЦИТИ

Подобно на витамините, организмът ни изисква минерали и микроелементи в малки количества, но редовно доставяни. Ако организмът може да синтезира някои витамини, то това не се отнася за минералите. Затова е жизнено важно да осигурим доСтавянето им в организма ни. Ежедневно. Освен това трябва да помним, че минералите подпомагат усвояването на витамините.

Като микронутриенти, значението на минералите и микроелементите в нашата диета е много по-голямо в сравнение с минималното количество, което е необходимо, за да функционира нормално тялото ни.

Тук е мястото да ви представя и световно признатия експерт доктор Robert J. Marshall, MD, клиничен директор на известна клиника за лечение на хронични заболявания, която управлява над 30 години. Има научни степени от два университета, биохимик с международно признание, дипломиран клиничен диетолог, Президент на Международната и Американската асоциация на клиничните диетолози. Помогнал е на над 50 000 пациенти, чиято симптоматика е показвала от дребни неразположения до застрашаващи живота заболявания. Проучвания показват, казва Dr. Marshall, че след 50-те години на миналия век съдържанието на минерали в храната е спаднало с 50 % само за 20 години. Можете ли да останете здрави, ако храната ви е с над 50 % по-бедна? 

Нашите материални тела са съставени от повече от 100 елемента, които са идентифицирани. Минералите представляват 3 % от теглото ни. По-голямата част от тези минерали се съхранява в костите, най-вече под формата на калций и фосфор, а  меката тъкан и кръвният поток носят голямо разнообразие от минерали в микроскопични пропорции.

Например, тяло с тегло 72 кг съдържа около 2,250 кг минерали, разпределени в следните съотношения: 900 г калций, 450 г фосфор, 113 г калий, 57 г натрий и хлор, 14 г магнезий, 2,85 г желязо (дотук 1,520 кг) и 14 други минерала, които са доказано необходими за тялото, но са в такива малки количества, че се наричат микроелементи. Те, според Холфорд, са необходими в малки количества – от 30 мкг до 30 мг. Например, на един 65-килограмов мъж му трябват 400 г въглехидрати и 40 мкг хром и все пак хромът е не по-малко важен!

 

Калций

 

Необходим за: Формиране на костите и зъбите; също така работи с витамин К при съсирването на кръвта. Помага да запазите мускулния тонус здрав и нервите да функционират правилно. Твърде важно участие взима в деликатен баланс с няколко други минерала, така че мускулите, като сърцето, да могат да се свиват и отпускат.

Симптоми за недостиг: Забавен растеж на костите и зъбите, ако дефицитът е в ранния живот. Меки кости при децата (рахит) и крехки кости при възрастните (остеомалация) може да бъде резултат от дефицита на калций или от липсата или недостига на витамин D в диетата, поради което калцият не може да се абсорбира от тялото.

Натрий и калий

 

Необходими за: Поддържането на баланс вътре и извън клетките, така че нервите и мускулите да могат да функционират правилно; Поддържане на баланс между киселини и основи в телесните течности. Също така натрият е необходим за тялото, за да бъде в състояние да абсорбира различни хранителни вещества. Калият е  необходим за освобождаването на енергия от протеините, мазнините и въглехидратите.

Симптоми за недостиг:

Натрият е другият минерал, за който е установено, че по-често е в излишък, отколкото в недостиг в съвременните диети заради добавяната сол при храни като хляб, масло, сирене и също така в преработените хранителни продукти, както и поради популярността на готовите солени закуски и навика на повечето хора да добавят сол в ястието. Прекомерният прием на сол може да повиши кръвното налягане, да доведе до високо кръвно налягане и инсулти. Въпреки това, при висока температура или при прекомерно изпотяване натрият и телесните течности могат да бъдат изчерпани, което причинява мускулни спазми.

Симптомите за калиев дефицит са мускулна слабост, смущения в сърдечния мускул, както и на дихателна и бъбречна слабост. Използването на лекарствени диуретици може да предизвика необичайно загуба на калий.

Ще представя отново и мнението на Патрик Холфорд:

Натрият се приема главно във вид на натриев хлорид, по-известен като готварска сол. В човешкото тяло има 92 грама натрий. Повече от половината от него е в течността, която се намира около клетките, където той играе жизнено важна роля за нервната трансмисия и за подържане на водната концентрация в кръвта и телесните течности.

Дефицитът на натрий е изключително рядък, защото прекалено много се слага в храните и защото отделянето му е грижливо контролирано от бъбреците. Той присъства в малки количества в повечето природни продукти и се добавя главно в обработените храни. Няма нужда да се прибавя в храната и то по сериозни причини. Излишният натрий се свързва с високото кръвно налягане, макар и да изглежда, че някои хора не са чувствителни към солта по този начин. Когато се повишава количесто натрий в организма, течностите се разреждат повече, тъй като в тях остава повече вода. Това задържане на течности причинява подуване.

Калият действа във връзка с натрия за подържане на водния баланс и необходимите нервни и мускулни импулси. Повечето калий на организма е вътре в клетките. Колкото повече натрий (сол) се поема, толкова повече калий е нужен. Тъй като средната дневно приемана доза калий е само 4 мг, относителният дефицит е широко разпространен. Плодовете, зеленчуците и целите семена са богати на калий.

Остра недосттъчност на калий можеда доведе до повръщане, подуване на корема, мускулна слабост и загуба на апетит. Дефицитът на калий е по-вероятно да настъпи при хора, които вземат диуретици или слабителни, или пък приемат кортикостероидни лекарства продължително време.

Магнезий

Необходим за: Кости и зъби; освобождаването на енергия от въглехидрати; синтез на протеини; регулиране на телесната температура; правилното свиване на нервите и мускулите; неутрализиране на киселините в стомаха; задръстване на червата.

 

Симптоми за недостиг: мускулна слабост, нередовен сърдечен ритъм, раздразнителност на нервите и мускулите, спазми и гърчове. В повечето случаи дефицитът на магнезий се поражда от високо рафинираните и преработени храни или поради използването на диуретици за дълги периоди.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *