Хроничната болест се превърна в екзистенциална заплаха

В България днес една от най-актуалните теми е здравната реформа. Основният дебат е върху оптимизирането на разходите и ограничаването на пробойните, през които се източват средствата, т.е. казано накратко, върху движението на парите. В тази и в следващата статия ще видите една друга гледна точка, която при нас не се дискутира.

I&V

Твърдението, че хроничната болест се е превърнала в екзистенциална заплаха обяснява защо дебатът върху здравеопазването, който реално е съсредоточен върху парите, напълно губи смисъла.

"Ако не се справяме с хроничните болести, няма начин да плащаме достатъчното за здравна грижа, казва Kresser. Прост мисловен експеримент ще покаже това. Средно лечението на един пациент с диабет тип 2 струва 14 000 долара годишно. Последните данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията показват, че 100 милиона американци сега имат или преддиабет, или напълно изразен диабет тип 2. Не е нужно да си математически гений, за да умножиш 100 милиона пъти 14 000 щатски долара. Получава се толкова голямо число, че е абсолютно невъзможно да се генерират парите, които биха били необходими за покриване на тези разходи."

Ситуацията, всъщност, е много по-лоша, защото инсулиновата резистентност вероятно засяга 250 милиона американци, а инсулиновата резистентност е фундаменталното ядро на преддиабета и диабета. Работата на покойния д-р Джоузеф Крафт, автор на "Диабетната епидемия и Вие: трябва ли всеки да бъде тестван", предполага, че 80%, т.е. 8 от 10, от американците са резистентни към инсулина.

Данните също сочат, че предозирането с опиоид сега е водеща причина за смърт сред американците на възраст под 50 години, а две отделни проучвания потвърдиха, че конвенционалната медицинска грижа е третата водеща причина за смърт в САЩ. Както отбелязва Kresser:

"Не е преувеличено да се каже, че хроничното заболяване е екзистенциална заплаха за обществото и човечеството на същото ниво като ядрените оръжия, войната и други неща, за които обикновено се тревожим и се опасяваме за себе си. Не мисля, че хроничното заболяване получава вниманието, което би трябвало да получи като заплаха за здравето, благоденствието и дълголетието ни като вид."

Лекарите също са жертви на системата

Лекарите също са с вързани ръце от медицинска система, която не им позволява реално да инвестират достатъчно време. Повечето лекари действително искат да помогнат на хората. Но колко можете реално да постигнете в рамките на няколко минути? Средната визита за първична помощ е от 8 до 12 минути. Повечето лекари в областта на първичната медицинска помощ имат 2500 пациенти в списъка си и виждат средно 25 пациенти на ден.

Стимулите за лекарите са основани на броя на пациентите, които виждат всеки ден, а със среден дълг от 200 000 долара за следването си в медицинския институт, лекарите трябва да играят тази игра с числа, за да изплащат дълга си и да си изкарват прехраната. Добавете към този натиск интересите и стимулите на фармацевтичната и застрахователната индустрия, които рядко се привеждат в съответствие с най-добрия интерес на пациентите или дори на лекарите.

"Вие завършвате основана на реимбустирането медицина, където избраното лечение се базира върху това, което ще бъде възстановено от застрахователната компания, а не върху това, което доказателствата показват като най-добрия вариант. Имате всички тези неправилно подравнени стимули, които почти гарантират, че видът на грижите, които се предлагат на пациентите, не са в техен най-добър интерес", казва Кресър.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/03/25/unconventional-medicine.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20180325Z2&et_cid=DM200248&et_rid=256396149

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *