Адаптирането на медицинската парадигма към новите променени условия

Д-р Кресър е разработил програма, наречена ADAPT Framework, отнасяща се до необходимостта от адаптиране на медицината към нашата среда (която драматично се е променила спрямо това, което беше за по-голямата част от нашата еволюционна история), т.е.  трябва да говорим за смяна на господстващата медицинска  парадигма към такава, която е подходяща за превенция и лечение на хронично заболяване и адаптиране на нашите методи за предоставяне на здравни грижи.

"Това реално са трите отделни елемента на рамката: пренареждане на нашата диета, поведение и начин на живот в съответствие с това, за което нашите тела са програмирани; промяна на медицинската парадигма към такава, която предотвратява и реверсира хроничната болест, вместо да се опитва да я управлява през целия живот на пациента; и актуализиране на начина, по който предоставяме грижата, така че да подкрепя най-важните интервенции, които, отново, са храненето, начинът на живот и промените в поведението", казва Кресър.

Пример: случай на преддиабет

Като хипотетичен пример, вземете индивид, който е диагностициран с преддиабет, което означава, че той има ниво на глюкоза на гладно над 100 милиграма на децилитър, но не е достатъчно високо, за да се квалифицира като диабет. Сегашната медицинска парадигма няма какво да предложи на този етап, защото нивото на глюкозата не е достатъчно високо, за да започне предписването на медикаменти. По същество на пациента просто се казва да чака, докато диабет тип 2 се развие напълно, в който момент лечението може да започне.

"Това, което би се случило в тази ситуация, би изглеждало така: ‘Добрата новина е, че открихме, че кръвната ви захар е висока. Това все още не е напълно развит диабет тип 2, а колкото по-рано се намесим, толкова по-добра прогноза ще имате, толкова повече шансове имаме за предотвратяването или реверсирането му ", казва Кресър.

"За да направите това, трябва да обърнем внимание на вашето хранене и начин на живот, защото знаем, че това е основният двигател на това състояние. Затова ще ви осигурим здравен инструктор, който ще дойде в дома ви и ще прочисти килера ви. Ще ви заведат да пазарувате.

Ще ви дадат рецепти и планове за хранене. Те ще работят интензивно с вас, за да усвоите тази диета, защото знаем, че информацията не е достатъчна, за да промени поведението. Ако беше така, нямаше да сме в сегашната ситуация. Не мога просто да ви кажа да се храните добре. Всъщност трябва да ви дам известна подкрепа, за да направите това.

Тогава ще ви осигурим личен треньор за фитнеса. Те ще ви създадат програма за тренировки и физическа активност, която също ще ви подкрепи в тези усилия.

Добрата новина е, че вашата застрахователна компания ще покрие всичко това, защото те осъзнават, че биха могли потенциално да спестят половин милион долара в течение на живота ви само като ви предпазят от това едно единствено заболяване. Те ще похарчат няколко хиляди долара сега, за да спестят половин милион долара в течение на живота ви.

Това е само един малък пример за това как този модел може да работи, защото всъщност той се фокусира върху предотвратяването на заболяването преди да се случи или да го реверсира щом започне да напредва. Нищо от това, което току-що казах, не е възможно, предвид настоящата ни технология, ресурси и дори системата, която съществува в момента. Това би могло да се случи утре, ако това беше начинът, по който сме решили да предлагаме здравните грижи."

Модел Съвместна практика

За да се улесни този вид промяна в положението, д-р Кресър разработи мощен модел за съвместна практика, който обхваща усъвършенствана работа и намалена административна бюрокрация и всъщност се насочва към сърцевината на това, което трябва да се направи, за да се справят с хроничните заболявания. Една от ключовите промени е да се даде повече време за всеки пациент. Вие просто не можете да покриете диета, упражнения, сън и контрол на стреса в 10-минутна среща. За това наистина се нуждаем от базиран на екип подход.

Пациентите се нуждаят от подкрепа за прилагане на диети и промени в начина на живот. Те се нуждаят от медицински експерти, които да им помогнат да разберат значението на резултатите от тестовете им.

Моделът Съвместна практика на д-р Кресър интегрира лекари и други лицензирани практикуващи медицински сестри, асистенти на лекари, здравни или уелнес инструктори и диетолози, обучаващи се във функционалната медицина, които могат да предоставят конкретноръководство, свързано с храненето и промените в начина на живот. "В крайна сметка, бих казал, че правилното съотношение на здравните инструктори към лекарите вероятно ще бъде пет или шест на лекар във всяка практика, в зависимост от натоварването на пациента", казва Кресър.

Този модел също така изисква премахване на бюрокрацията и надутите, неефективни електронни медицински регистрационни системи, които просто пречат. Технологията би трябвало да се използва за автоматизиране на неща, които създават повече време за това, което никога не трябва да бъде автоматизирано – пряката грижа за пациентите. Общността също може да бъде изградена, например, онлайн и лице в лице уроци, видео срещи и групова грижа, където хората с подобно състояние се събират и всъщност се свързват и се подкрепят помежду си.

"Има някои електрически медицински записи, които всъщност са създадени за този вид медицина, за която говорим. Те премахват всички неща, от които реално не се нуждаете. Те се съсредоточават само върху това, от което наистина се нуждаете. Този, който ние използваме, има характеристики, които помагат много лесно да въведете бързо това, което трябва да въведете, за да мога да се фокусирам върху пациента. Но аз също имам медицинска сестра с мен и тя прави необходимите обяснителни бележки.

Аз мога просто да работя и да поддържам директния контакт с пациента, и да правя това, което трябва да правя. Това е част от този базиран на екипа подход към грижите, също така, казва Кресър. Ние се движим по тази програма в нашата клиника. Когато дойде пациентът, той работи интензивно със здравния инструктор и специалист по храненето няколко месеца, преди дори да се е срещнал с лекаря. Сега, разбира се, вие не можете да дадете тежки и бързи правила. Някои хора трябва веднага да бъдат видяни от лекаря, ако имат по-сериозен проблем, който трябва да бъде разрешен.

Но като цяло, ако някой страда от това, което бихме могли да наречем болест на начина на живот, каквито са повечето хронични болести, и все още не е предприел стъпки за справяне с храненето и начина си на живот, какъв е смисълът за него дори да работи с лекаря, докато постави тези неща под контрол? В много случаи, щом поеме контрола върху тези неща, на него дори никога няма да му се наложи да посещава лекаря.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/03/25/unconventional-medicine.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20180325Z2&et_cid=DM200248&et_rid=256396149

 By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *