Какво се случва с тялото ви, когато ядете твърде много захар?

 

 

Вие дабавяте захар към сутрешната си чаша кафе или чай. Печете я в сладкиши, кейкове и бисквитки. Дори я поръсвате върху зърнената закуска или овесената каша за добавяне на "вкус".

Но това не е всичко. Тя е скрита и в някои обичани "лакомства", които хората консумират ежедневно, като безалкохолни газирани напитки, плодови сокове, бонбони и сладолед. Също така се крие в почти всички преработени храни, включително хляб, месо и дори в любимите ви подправки като сос Уорчестър и кетчуп.

Това не е нищо друго, освен захар. Повечето хора гледат на захарните храни като на вкусни, задоволяващи и неустоими лакомства. Но съм уверен, че има три думи, които могат по-точно да опишат захарта: токсична, пристрастяваща и смъртоносна.

Захарта, според мен, е едно от най-вредните вещества, които можете да поемете – и това, което е ужасяващо относно захарта, е, че е толкова изобилна в нашата ежедневна храна. Тази силна зависимост от захарта става все по-голяма, не само сред възрастните, но и при децата.

Но как точно действа захарта в нашето тяло и какви са нежеланите ефекти върху здравето на хората от консумирането на твърде много захар?

Защо прекомерната захар е вредна за вашето здраве?

 

Днес средният американец консумира около 32 чаени лъжички захар на ден. Новите данни излязоха през февруари 2015 г. Washington Post, използвайки грамове (4 грама = 1 ч.л.), цитираха проучването на Euromonitor, според което американците консумират ежедневно 126 грама или близо 32 чаени лъжички.

Проучването на Euromonitor струва $ 1200 за достъп; "Вашингтон пост" интерпретира изследването тук безплатно. Това определено е тревожно, като се има предвид, че средният англичанин през 1700 г. е консумирал само два килограма захар на година –  и това е най-вероятно е било от здравословни природни източници, като плодове, а не от преработените храни, които виждате по щандовете на супермаркетите днес.

Още по-тревожно е, че хората консумират прекомерна захар под формата на фруктоза или високо фруктозен царевичен сироп. Този вид високо преработена захар е по-евтина, но въпреки това е с 20% по-сладка от обикновената трапезна захар, поради което много производители на храни и напитки решиха да я използват за своите продукти, тъй като това би им позволило да пестят пари в дългосрочен план. Високо фруктозният царевичен сироп се среща в почти всички видове преработени храни и напитки днес.

Лошата новина е, че човешкото тяло не е пригодено да консумира прекомерни количества захар, особено под формата на фруктоза. Всъщност, тялото метаболизира фруктозата по различен от захарта начин. Фруктозата всъщност представлява хепатотоксин и се метаболизира директно в мазнини – фактори, които причиняват множество проблеми и които могат да имат трайни ефекти върху вашето здраве.

Ефектите от консумирането на твърде много захар

 

Д-р Робърт Лустиг, професор по клинична педиатрия в катедрата по ендокринология в Калифорнийския университет и пионер в декодирането на захарния метаболизъм, казва, че тялото може безопасно да метаболизира поне шест чаени лъжички добавена захар на ден. Но тъй като повечето американци консумират над три пъти повече, по-голямата част от излишната захар се метаболизира в телесни мазнини, което води до всички инвалидизиращи хронични метаболитни заболявания, с които много хора се борят.

 

Ето някои от ефектите върху здравето поради консумирането на твърде много захар:

 

  • Претоварва и уврежда черния дроб. Ефектите от твърде много захар или фруктоза могат да се сравняват с ефектите от алкохола. Цялата фруктоза, която поемате, се прехвърля в единствения орган, който може да я транспортира: черния дроб. Това сериозно подлага на изпитание и претоварва органа, което води до потенциално увреждане на черния дроб.

 

  • Измамва тялото да наддава тегло и оказва влияние върху сигнализацията на инсулина и лептина. Фруктозата подлъгва вашия метаболизъм чрез изключване на системата за контрол на апетита ви. Така системата не успява да стимулира инсулина, който на свой ред не успява да потисне грелина или "хормона на глада", който след това не стимулира лептина или "хормона на ситостта". Това ви кара да ядете повече и да развиете инсулинова резистентност.

 

  • Причинява метаболитна дисфункция. Консумирането на твърде много захар поражда симптоми, известни като класически метаболитен синдром. Те включват наддаване на тегло, абдоминално затлъстяване, понижен добър холестерол, повишен лош холестерол, повишена кръвна захар, повишени триглицериди и високо кръвно налягане.

 

  • Увеличава нивата на пикочната киселина. Високите нива на пикочна киселина са рисков фактор за сърдечни и бъбречни заболявания. Всъщност, връзката между фруктозата, метаболитния синдром и пикочната киселина сега е толкова ясна, че нивото на пикочната киселина вече може да се използва като маркер за фруктозна токсичност. Според последните изследвания, най-безопасният диапазон на пикочна киселина е между 3 и 5,5 милиграма на децилитър. Ако нивото на пикочната киселина е по-високо от това, тогава е ясно, че сте изложени на риск от отрицателното въздействие на фруктозата върху здравето.

https://articles.mercola.com/sugar-side-effects.aspx

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *