Захарта увеличава риска от заболяване

 

Една от най-тежките последици от консумирането на твърде много захар е нейният потенциал да предизвика хаос в черния дроб, което води до състояние, известно като неалкохолна мастна чернодробна болест.

Да, същата болест, която можете да получите от прекомерния прием на алкохол, може също да бъде предизвикана от прекомерно приемане на захар (фруктоза). Д-р Лустиг обясни трите прилики между алкохола и фруктозата:

  • Черният дроб метаболизира по еднакъв начин алкохола и захарта, тъй като и двете служат като субстрати за превръщането на въглехидратите в мазнини. Това насърчава инсулиновата резистентност, мастния черен дроб и дислипидемията (анормални нива на мазнини в кръвта).

 

  • Фруктозата претърпява Майлард-реакцията с протеини. Това води до образуване на супероксидни свободни радикали, предизвикващи възпаление – състояние, което също може да бъде причинено от ацеталдехид (метаболит на етанола).

 

  • Фруктозата може директно и индиректно да стимулира "хедоничната пътека" на мозъка, създавайки привикване и зависимост, по същия начин, по който го прави етанолът.

Но ако мислите, че с това се изчерпват вредите и хаосът, предизвикани в тялото ви, от консумирането на много захар, жестоко грешите. Изследванията на някои от най-уважаваните институции в САЩ потвърждават, че захарта е основен хранителен фактор, който задвижва затлъстяването и развитието на хронични заболявания.

Проучване установи, че фруктозата лесно се използва от раковите клетки за увеличаване на пролиферацията – тя "храни" раковите клетки, стимулирайки клетъчното делене и скоростта на растежа им, което позволява ракът да се разпространява по-бързо.

Болестта на Алцхаймер е друга смъртоносна болест, която може да възникне от твърде многото консумация на захар. Все повече нараства броят на изследванията, установяващи мощната връзка между диетата с високо съдържание на фруктоза и риска от развитие болестта на Алцхаймер чрез същата пътека, която причинява диабет тип 2. Според някои експерти, болестта на Алцхаймер и други мозъчни нарушения могат да бъдат причинени поради това, че мозъкът ви постоянното изгаря глюкозата за гориво.

Други заболявания, които са свързани с метаболитния синдром и потенциално могат да възникнат поради твърде многото консумация на захар, включват:

  • Диабет тип 2
  • Хипертония
  • Липидни проблеми
  • Сърдечно заболяване
  • Синдром на поликистозните яйчници
  • Деменция

https://articles.mercola.com/sugar-side-effects.aspx

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *