Антикоагулантите и деменцията

 

colorful pills in the shape of the heart

Ето някои добри новини за всеки, който се притеснява от развиване на деменция по-късно в живота. Проучване на Европейската кардиологична асоциация установи, че медикаментите за разреждане на кръвта (известни като антикоагуланти), използвани за намаляване на риска от инфаркт и инсулт при пациенти с предсърдно мъждене, могат значително да намалят също  и риска от деменция.

Това фантастично откритие, което наскоро беше публикувано в "European Heart Journal", би дало надежда на много хора от целия свят, които са изложени на риск от развитие на деменция. Изследователите стигнали до това заключение чрез набиране и изучаване на данните на 444 000 шведи, страдащи от предсърдно мъждене, които били диагностицирани между 2006 и 2014 г., като обръщали специално внимание на медикаментите, предписани на всеки пациент.

Според съавтора на изследването, Dr. Leif Friberg от Каролинския институт в Стокхолм, "Има пациенти с предсърдно мъждене, които гледат фаталистично на инсулта. Това или се случва, или не. Малко пациенти гледат фаталистично на деменцията, при която човек постепенно губи ума си". Dr. Friberg също добавя: "нито един мозък не може да устои на постоянно бомбардиране с микроскопични съсиреци в дългосрочен план. Пациентите вероятно искат да задържат колкото се може повече малки сиви клетки, колкото могат по-дълго."

Въпреки установяването на конкретни връзки между предсърдното мъждене, деменцията и антикоагулантите, екипът все още не е открил на какво се дължи тази връзка. Обаче, те "силно предполагат", че често предписаните антикоагуланти, като апиксабан, варфарин, ривароксабан, едоксабан и дабигатран, предпазващи пациентите от развиване на кръвни съсиреци, причиняващи деменция.

Въпреки несигурността, Dr. Leif Friberg все още вярва, че пациентите с предсърдно мъждене би трябвало да продължат да приемат редовно антикоагуланти. Той казва, че "лекарите не трябва да казват на пациентите си да прекратят употребата на перорални антикоагуланти без наистина добра причина. На пациентите бих казал: не спирайте, освен ако лекарят не ви каже ". Само защото не са открили основната причина за тяхната ефективност, не означава, че те не действат.

Според Dr. Carol Routledge, ръководител на Science at Alzheimer’s Research UK, "констатациите подчертават необходимостта от допълнително проучване на тази връзка, но естеството на изследването ни пречи категорично да заключим, че антикоагулантите намаляват риска от деменция". Тя също така каза, че "ще бъде важно да се видят резултатите от други текущи проучвания в тази област, както и да се разграничат точните връзки между антикоагулантите и риска от различни видове деменция".

http://www.ba-bamail.com/content.aspx?emailid=27683

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *