Недостигът на витамин D повишава риска от деменция

Витамин D, след като вече стана известен най-вече с ролята си в здравето на костите, премина в мейнстрийма като един от най-важните витамини за цялостно здраве и профилактика на заболяванията: от сърцето до червата и, както натрупваните изследвания сочат, вашият мозък. Уверете се, че получавате достатъчно витамин D, защото това е един от най-лесните начини да направите много за вашето здраве. В световен мащаб, около 47 милиона души живеят с деменция и това се очаква да нарасне до 75 милиона до 2030.

Деменцията, при която болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма, се отнася до загуба на памет и други промени в познавателните способности, които затрудняват извършването на ежедневните дейности. Изследванията обаче показват, че можете да намалите риска от това инвалидизиращо заболяване, като оптимизирате нивата на витамин D.

В 6-годишно проучване, в което се наблюдават повече от 1600 души, е установено, че дефицитът на витамин D води до значително повишен риск от деменция, включително болестта на Алцхаймер. Всъщност, хората с тежък дефицит на витамин D са имат 122% повишен риск от развиваща се деменция, докато тези, които са с умерен дефицит, са с 53% повишен риск.

За болестта на Алцхаймер конкретно, хората с тежък дефицит на витамин D са свързани със 122% увеличен риск в сравнение с 69% увеличение за тези, които са с умерен дефицит.

През 2017 г. австрийски изследователи извършиха метаанализ на пет проучвания и разкриха, че хората с тежък дефицит на витамин D имат по-висок риск от деменция, отколкото тези с достатъчно витамин D. "Резултатите от този систематичен преглед показват, че ниските нива на витамин D допринасят за развитието на деменция", отбелязват изследователите.

Друго проучване, публикувано в JAMA Neurology, също свързва статуса на витамин D с когнитивно понижение, като установява, че състоянието на "нисък витамин D има ускорен спад в областта на когнитивната функция в етнически разнообразни възрастни хора, включително афро-американци и испанци, които проявяват високо разпространение на недостатъчност или дефицит на VitD“. Освен това:

• По-високият прием на хранителен витамин D е свързан с по-малък риск от развитие на болестта на Алцхаймер при по-възрастните жени.
• Сред възрастните (включително "най-старите") в Китай, ниските нива на витамин D са свързани с повишен риск от спад и нарушение на когнитивните функции.
• Ниските нива на витамин D сред по-възрастните жени в САЩ са свързани с по-висок риск от когнитивно увреждане и спад.

Струва си да се отбележи, че в много случаи достатъчно количество витамин D е определено като ≥50 nmol/L или 20 ng/ml, което все още е твърде ниско според много експертни мнения. За сравнение, аз препоръчвам нивото на витамин D от 40 до 60 ng/L за оптимално здраве и предпазване от заболявания. И все пак фактът, че здравето на мозъка е сложно обвързано с нивата на витамин D остава, наред с проучванията, според които твърде ниският витамин D ще доведе до "структурни аномалии в мозъка, когнитивен спад и инцидентна деменция".

Също така се предполага, че докато ниският витамин D е свързан с по-слабата познавателна функция, добавянето на витамин D не винаги показва ясна полза. Това може да се дължи на факта, че има "терапевтичен възрастов прозорец", през който витамин D помага за предотвратяване на заболявания, а ако нивата ви са твърде ниски през този период, може да пропуснете прозореца си, за да предотвратите заболяване.

Изследователите сега се стремят да разкрият оптималното време и продължителност, през които оптимизирането на витамин D ясно предпазва от деменция, но едно разумно решение е да следите нивата си и да ги поддържате оптимизирани през целия си живот.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/04/26/vitamin-d-deficiency-linked-to-dementia.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art2&utm_campaign=20180426Z2&et_cid=DM202249&et_rid=286234201
26.04.2018

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *