Витамин D е невропротективен

Витамин D, след като вече стана известен най-вече с ролята си в здравето на костите, премина в световните новини като един от най-важните витамини за цялостно здраве и профилактика на заболяванията: от сърцето до червата и, както натрупваните изследвания сочат, вашият мозък. Уверете се, че получавате достатъчно витамин D, защото това е един от най-лесните начини да направите много за вашето здраве. В световен мащаб, около 47 милиона души живеят с деменция и това се очаква да нарасне до 75 милиона до 2030.

Витамин D е стероиден хормон, който на практика влияе на всяка клетка в тялото ви, включително и на мозъка. Витамин D също играе основна роля в невротрансмисията. Когато имате достатъчно количество витамин D в тялото си, той се свързва с рецепторите на витамин D, разположени в цялото ви тяло, като по този начин действа като ключ, който отваря „съответната врата“.

Комплексът рецептори на витамин D може да отиде дълбоко в ДНК, където разпознава последователността на кода, който инструктира комплекса рецептори на витамин D да включи гена (правейки го активен) или да изключи (правейки го неактивен). Знае се, че витамин D регулира много гени, а рецепторите на витамин D са широко експресирани в мозъка. В допълнение, изследователите обясняват в Journal of Gerontology:
"Витамин D е стероиден хормон (secosteroid hormone), необходим за поддържане на доброто мускулно-скелетно здраве; неговият дефицит е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови и невродегенеративни заболявания. Витамин D се синтезира главно в кожата при излагане на слънчева светлина; по-малки количества се получават чрез хранителен прием. Наскоро се установи, че ензимите, отговорни за синтезата на неговата активна форма, се разпространяват в човешкия мозък.

Тези ензими улесняват калциевата хомеостаза на място, имуномодулацията, антиоксидантните механизми и бета-амилоидния клирънс чрез витамин D, като по този начин осигуряват защитен ефект върху централната нервна система. Това нарастващо количество доказателства предполага, че витамин D има неврозащитна функция, която е потенциално важна за предотвратяване на когнитивния спад."

Какъв е най-добрият начин да оптимизирате нивото си на витамин D?

В идеалния случай, редовно се излагайте на слънце с кратки увеличения като постепенно и безопасно удължавате времето. Като част от моите здравословни съвети за слънчеви бани препоръчвам да изградите толерантността си, като започнете рано през пролетта с по-малко от пет минути време на експозиция и постепенно да увеличите времето, което прекарвате на слънце, за да избегнете изгаряне.

След като изградите вашата толерантност, стремете се към 15 до 30 минути незащитено излагане на слънце два или четири пъти седмично, около средата на деня, за да увеличите максимално производството на витамин D и други ползи от излагането на слънце. Обаче, почти е невъзможно да се дадат някакви твърди препоръки за това колко дълго трябва да останете на слънце, за да оптимизирате производството на витамин D, тъй като това варира значително в зависимост от редица фактори, като например:

• Антиоксидантни нива и хранене като цяло
• Възраст
• Цвят на кожата и/или текущо ниво на тен
• Използване на слънцезащитни продукти
• Географска ширина и надморска височина
• Облачно покритие и замърсяване
• Озонов слой
• Отразяване на повърхността
• Сезон
• Време от деня
• Тегло

Докато слънчевата светлина е идеалният начин да оптимизирате витамин D, зимата и работата на закрито не позволяват на повече от 90% от тези, които четат тази статия, да постигнат идеални нива. Изчислено е, например, че близо 42% от възрастните в САЩ са с недостиг на витамин D, което е дори по-високо при определени групи, включително чернокожи (82%) и испанци (69%).

Хората на възраст над 50 години също не произвеждат витамин D толкова лесно, тъй като метаболизират слънчевата светлина, а бъбреците им не превръщат витамин D във форма, която тялото им може да използва толкова бързо, като поставя и възрастните хора в повишен риск от дефицит.

Висококачественият солариум е следващата ви най-добра опция, но ако обстоятелствата не ви позволяват да получите достъп до слънцето или висококачествен солариум, то наистина имате само една опция, ако искате да повишите нивата на витамин D, и тя е да вземете добавка витамин D3. Като обща насока изследванията на GrassrootsHealth предполагат, че възрастните се нуждаят от около 8 000 IU на ден, за да постигнат ниво на серум от 40 ng/ml. Обаче, за да разберете каква доза е най-подходяща за вас, уверете се, че сте се тествали и предприемете стъпки за оптимизиране на нивата си според това.

Ако предпочитате добавка витамин D3, трябва да увеличите приема на витамин К2 чрез храна и/или добавка, както и да продължите да тествате нивата си, за да бъдете сигурни, че сте безопасно в рамките на терапевтичния диапазон. Разумното излагане на слънце (и забавянето на душ за максимално усвояване) е най-добрият начин за достъп до това невероятно хранително вещество. Въпреки че е трудно да се поддържат оптимални нива на витамин D от хранителни източници, той е открит в някои храни, включително:

• Сардини
• Сьомга от Аляска (див улов)
• Говежди черен дроб
• Биологични яйчни жълтъци
• Сирене

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/04/26/vitamin-d-deficiency-linked-to-dementia.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art2&utm_campaign=20180426Z2&et_cid=DM202249&et_rid=286234201
By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *