ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Д-р Марк Хаймън и д-р Марк Липонис са лекари с дългогодишна практика, но от 1993 година се интересуват от нов вид медицина, която поставя ударението върху поддържането на здравето на пациентите, а не върху диагностицирането и лекуването на болести. В бестселъра им “Ултрапревенция” двамата лекари разбиват митовете на съвременната медицина, препоръчвайки пътя към един активен, свободен от болести живот за хора от всяка възраст. Коментирайки проблемите, пред които са изправени в крайна сметка и лекарите, и пациентите, двамата доктори казват:

“... Друг проблем е специализацията. И колкото по-тясна е специализацията, толкова и по-тесни са възможностите за диагностика. Ако имате болки в гърдите и отидете на кардиолог, ще ви сложи диагноза, свързана с клапите, например. Ако със същата болка посетите гастроентеролог, диагнозата ще бъде киселини в стомаха. Ако отидете при ортопед, ще се окаже, че имате възпалена ребрена става. Неврологът ще ви каже, че имате междуребрена невралгия. А ако отидете на психиатър, ще ви каже, че проблемът въобще не е в гръдния кош, а във вашето съзнание. Т.е. лекарите се чувстват спокойни в областите, които познават. Затова вкарват и проблема на пациента в съществуващата парадигма.

Така че, ако лекарите (и пациентите) не ограничаваха съзнанието си и продължаваха да учат и да се развиват, всички ние бихме могли да запазим здравето си. ...И това не е защото докторите се опитват да пренебрегват новите изследвания. Те просто нямат време да се поддържат добре информирани, а и не са окуражавани да мислят извън рамките на общоприетото. ... Специализацията насочва вниманието към определена област, а не върху цялата човешка система. И това е така, защото медиците се обучават да разпознават 25 % от проблемите. За останалите 75 % от оплакванията те не получават знания. А това са обичайните оплаквания на пациентите – хранене, липса на енергия, напрегнатост, хронични храносмилателни проблеми, депресия и много други, които карат човек да посети един доктор.

Медиците са ориентирани към острите състояния, а не към хроничните. Могат да ви помогнат, ако ви е блъснала кола, но ако искате да запазите здравето си, конвенционалната медицина не върши работа. Те търсят, диагностицират болести, а не това, което може да подобри здравето ви.

... А те нямат и време – според изследване на American Medical Association взаимодействието между лекар и пациент е трае много кратко. И двамата сме работили в спешно отделение, където лекарите на практика поставят диагноза в първите 30 секунди от прегледа. Следващият проблем е, че осигурителните компании плащат на лекарите само за диагноза и код. В резултат на това няма нито един стимул за осигуряване и подобряване на здравето на пациента. В конвенционалната медицина колкото по-болен е пациентът, толкова повече работа върши лекарят. Точно затова ние предпочитаме старата китайска система, където на лекаря се плаща само, когато поддържа пациентите си здрави. Ако се разболеят – лечението е безплатно.

След диагнозата и кода, лекарите предписват медикамент, което често е достатъчно да увреди още повече здравето на пациента... Често предписват медикаменти за симптоми, които са причинени от медикаментите. Например, имате диагноза високо кръвно. Без да ви пита за хранителен режим, стрес и др.п., той ви изписва калциев блокер. След време – отивате с ужасни киселини. Вместо да промени лекарството за кръвното, той ви изписва и антиацид за киселините. Но след време започвате да изпитвате последствията от антиацида (възпрепятства действието на витамините от група В, включително В-12) и започвате да усещате изтръпване на крайниците. Когато отидете и с това оплакване, той ви изписва лекарство за нерви. И т.н. Пълно шкафче с медикаменти. И вие ставате все по-зле!!! “Какво правиш ти? Как ги хващаш тези пет болести?” Фармацевтичната компания е доволна. Подкрепят със статии медиците. Семинари. Специализации. Мостри. Все по-често попадаме на пациенти неправилно лекувани с погрешни медикаменти. Този модел ни напомня за един виц, в който съпругата използвала чук, за да убие муха на главата на мъжа си. Убила и него, но заключила: “Поне се справих с гадината!”

Препоръките за промяна в хранителния режим или начина на живот не подлежат на никакво заплащане. Докато не се реши проблемът как и защо са се появили дадени симптоми (разглеждани като болести от лекарите), лечението само би прикривало симптомите, а този подход никога не води до добро здраве”...

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *