Включете упражнението „азотен оксид“

Имате ли три или четири минути, един до три пъти на ден, за да ги посветите на вашето здраве? Използвайки това време за една от най-добрите тренировки с висока интензивност – упражнение азотен оксид, може да подобрите митохондриалното си здраве, забавяйки свързаната с възрастта загуба на мускулна маса. Факт е, че, ако работите на пълен работен ден, вие седите средно по 13 часа на ден, а след това спите средно 8 часа. Това означава, че прекарвате неподвижен 21 часа в денонощието!
Тялото ви не е било предназначено за това. То работи най-добре, когато сте активни повече, отколкото не, а разбивайки деня си с изблици на активност, ще получите огромна награда. Вземете азотния оксид – разтворим газ, съхраняван в лигавицата на кръвоносните съдове, наречена ендотел. Азотният оксид се произвежда в ендотелните клетки от аминокиселината L-аргинин, където тя действа като важна сигнална молекула в тялото.

Наред с поддържането на здрава ендотелна функция и здраво сърце, азотният оксид подкрепя здравето на кръвния поток, като помага на вените и артериите да се разширяват. Това от своя страна позволява жизненият кислород и хранителните вещества да преминават свободно из тялото ви. Азотният оксид също играе защитна роля във вашето митохондриално здраве – енергийният склад на клетките, отговорен за оползотворяването на енергията за всички метаболитни функции.
Дори и скелетната мускулатура, която се състои само от около 1% до 2% митохондрии, зависи от тези енергийни мощности, за да подхранва ежедневните ви движения. Когато тренирате и мускулите ви заболят, то е защото сте изчерпали кислорода, което тялото ви компенсира чрез освобождаване на азотен оксид (за да разширява кръвоносните съдове, улеснявайки доставката на кислород).
Този процес подхранва развитието на мускулите, но тук е тайната, която не е широко известна: когато тренирате само за около 90 секунди кръвоносните съдове изчерпват съхранявания азотен оксид и започват процеса на създаване на още. "Така че тренирането на всяка голяма мускулна група за 90 секунди ви дава най-ефикасната тренировка за тонизиране и изграждане на мускули", казва Dr. Zach Bush. Той разработи специално проектирано Упражнение Азотен оксид, което стимулира освобождаването на азотен оксид за мускулен растеж и много повече.
Защо три-четири минути, три пъти на ден, е идеално
Може да звучи прекалено добре, за да е вярно, но по-малкото реално е много повече, когато знаете как да впрегнете генериращата азотен оксид мощ на тялото си. Кратките изблици на високо-интензивна активност са най-добри, а в случая на азотния оксид е важно да изчакате най-малко два часа между сесиите, защото толкова време отнема да се синтезира азотен оксид в тялото ви за последващо освобождаване.
"Вашето тяло има способността да регенерира азотен оксид на всеки няколко часа, като ви дава възможност да го освободите няколко пъти на ден", казва Буш. "Това означава, че най-ефективният начин да увеличите мускулната функция е да тренирате много накратко на всеки няколко часа." И нещо повече: Упражнението Азотен оксид включва 16-те най-големи мускулни групи във вашето тяло, превръщайки го в тренировка за цялото тяло.
И за разлика от някои от другите начини за стимулиране освобождаването на азотен оксид, като излизане навън на слънце, тази тренировка не зависи от времето или часа на деня. Можете да го правите навсякъде, а е и подходящо за всички фитнес нива. Помнете, че Упражнението Азотен оксид е форма на високо-интензивната интервална тренировка (ВИИТ), която, съгласно изследванията, предлага по-голяма физическа и здравна полза за една част от времето в сравнение с типичните умерени или ниско-интензивни тренировки във фитнес салоните. Например:
• ВИИТ намалява артериалната скованост и пулса при хора с диабет тип 2 и може да намали тежестта на сърдечно-съдовите усложнения при хора с това състояние;
• ВИИТ значително подобрява метаболитното здраве при възрастните хора, като подобрява чувствителността към инсулин и намалява свързаните с възрастта рискови фактори за кардиометаболитното заболяване;
• Мета-анализ на 39 проучвания е установил, че " ВИИТ е времево-ефективна стратегия за намаляване на мастните натрупвания, включително тези на коремната и висцералната мастна тъкан";
• В проучване на възрастни хора с наднормено тегло и затлъстяване ВИИТ и умерено-интензивните продължителни тренировки доведоха до подобни подобрения в телесната композиция след повече от 10 седмици, докато ВИИТ изискваше около 40% по-малко тренировъчно време, за да се получат тези ползи.
Практикуването на Упражненията Азотен оксид е особено полезно, защото стимулира освобождаването на азотен оксид, подобрява имунната функция и стимулира разреждането на кръвта и намалява нейния вискозитет, което от своя страна намалява струпването на тромбоцити. Последното възпира появата на кръвни съсиреци, които могат да причинят инфаркт или инсулт. С напредване на възрастта производството на азотен оксид намалява, така че тази бърза и проста тренировка е един от начините да не попаднете в лапите на времето.
Четириминутното Упражнение Азотен оксид
Докато основните движения са еднакви, уверете се, че дишате само през носа и не през устата, тъй като носът регулира повече от 30 физически процеса, включително освобождаването на азотен оксид.
Има само четири движения да научите за тази тренировка. Започнете с четири серии от по 10 повторения, а стигайки до 20 повторения, вашето фитнес ниво нараства. Можете също да добавите и тежести като напреднете (аз използвам 4-килограмови тежести), но повечето хора започват първоначално без тежести.
Можете да правите тази тренировка три пъти на ден, с минимум два часа между всяка тренировка. Ако обаче сте в режим на възстановяване, не сте спали добре или сте имали тежка тренировка, добре е да пропуснете. Всеки включен елемент е специално подбран и важен, затова се уверете, че извършвате всяко движение правилно, дори ако ви трябва по-бавно темпо в началото.

https://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2018/01/05/four-minute-nitric-oxide-dump-workout.aspx

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *