Има ли други начини да увеличите азотния оксид в организма?

Наред с поддържането на здрава ендотелна функция и здраво сърце, азотният оксид подкрепя здравето на кръвния поток, като помага на вените и артериите да се разширяват. Това от своя страна позволява жизненият кислород и хранителните вещества да преминават свободно из тялото ви. Азотният оксид също играе защитна роля във вашето митохондриално здраве – енергийният склад на клетките, отговорен за оползотворяването на енергията за всички метаболитни функции.
Дори и скелетната мускулатура, която се състои само от около 1% до 2% митохондрии, зависи от тези енергийни мощности, за да подхранва ежедневните ви движения.
I&V: Нашата препоръка е:

С всяко десетилетие от живота губим 10% от способността на нашето тяло да произвежда азотен оксид, поради което е важно да предприемем стъпки за увеличаване на производството на азотен оксид, особено когато сте на възраст. Един от начините да направите това е като ядете цвекло, тъй като естествените нитрати в цвеклото се превръщат в азотен оксид в тялото. Суровото цвекло може да повиши издръжливостта по време на тренировки с до 16%, а концентрираният сок от цвекло води до подобрения при хора, страдащи от сърдечна недостатъчност – и в двата случая благодарение на повишения азотен оксид.
Възражението относно цвеклото е заради високото му съдържание на захар, поради което го препоръчвам само в ограничени количества или в ферментирала форма. Ферментираното цвекло дава всички ползи за здравето на суровото цвекло без опасенията от високото съдържание на захар, тъй като полезните бактерии, създадени по време на ферментацията, поглъщат повечето естествени захари.
Тъмнолистните зеленчуци са друг добър източник на естествено срещащи се нитрати, които се превръщат в азотен оксид в тялото. Зелените зеленчуци всъщност съдържат дори повече нитрати от порция от цвекло, а с руколата заемат първото място сред зеленчуците, следвани от ревена. Яденето на чесън също може да помогне, тъй като въпреки ниската си концентрация на нитрати, спомага за увеличаване на производството на азотен оксид чрез увеличаване синтеза на азотен оксид (NOS), който превръща L-аргинина в азотен оксид в присъствието на ко-фактори като витамини В2 и В3.
Както вече споменахме, освен чрез диетата си, можете също да увеличите азотния оксид като излезете на слънце, тъй като когато UVA от слънчевата светлина докосне кожата ви, азотният оксид се отделя в кръвния поток. Някои добавки, като екстракт от маслини и горчив пъпеш, както и акупунктурата, могат да подобрят генерирането на азотен оксид, както и използването на сауна или дори вземането на гореща вана. Това обаче не замества тренировката за азотен оксид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *