ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Добре е да изработваме личното си становище и да правим разграничение между препоръчителна дневна доза (ПДД) и оптимална дневна доза (ОДД). Това е дискусионна тема, затова ще ви представя кратък коментар от чуждестранните източници. Препоръчителната дневна доза, понякога различна в отделните държави, е усредненото количество, което се препоръчва за здрав човек, за да не се допусне дефицит като причина за здравословни проблеми, а оптималната дневна доза би трябвало да се съобразява с индивидуалните потребности. В Съединените щати ПДД (RDA) е стандартната препоръчителна доза на дадена хранителна добавка за здравия човек. Това количество се променя за човек, който има някакъв здравословен проблем или специфична потребност. Например, RDA за витамин С е 60мг на ден. На един пушач, обаче, са му необходими 25 мг повече за всяка изпушена цигара. Известният като “Мистър 1000 С” д-р Полинг пък препоръчва за предпазване от някои сериозни здравословни проблеми ежедневно да се взема витамин С в дози от 1000 до 3000 мг (не с лечебна цел).

Същата логика трябва да се прилага и когато говорим за оптимално хранене и насреща ни изтъкват обърканите, с неясно съдържание термини като правилно, благоприятно, природосъобразно и какви ли не още вариации на тема хранене.

Докато сме на тази вълна, да ви напомня и за останалите заблуди, свързани с храната. Казват: вече излязоха пресни плодове и зеленчуци. И щом са купени сега и не са сготвени, значи са пресни. А оттук – значи са полезна, пълноценна храна. Нека обърнем внимание на разбирането, че един плод е пресен, ако в момента на узряването му го откъсваме и консумираме. Оттук нататък колкото повече ни отдалечават във времето от този момент, толкова повече стойността му пада. А пък да не говорим за откъснатите още зелени плодове, които “зреят” докато ги транспортират. Или такива, които са пръскани с вредни химикали, или пък са генно модифицирани. Наистина, такива са реалностите днес, разбирам, но просто трябва да съзнаваме на каква питателна стойност можем да разчитаме, когато говорим за “пресните” плодове и зеленчуци. Нима не сте срещали хора, които казват: “Сега ще спра хранителните добавки, да си почина, тъй като вече излязоха пресни плодове и зеленчуци и ще си набавям необходимите витамини от тях”. Или: “Защо да вземам хранителни добавки, след като ям много плодове, зеленчуци?” Аз съм срещала такова разбиране.

Когато храната е чиста, естествена, прясна, цяла, органична, каквато впрочем е била някога, тогава можем да разберем и думите на великия Хипократ: “Нека лекарството бъде вашата храна и храната – вашето лекарство”. Затова и привържениците на природната медицина, на природното лечение, на здравословния начин на живот твърдят, че храната може да ни лекува, че оптималното хранене е медицината на бъдещето (д-р Полинг), а ортомолекулярна медицина всъщност означава хранителна терапия.

Истинският смисъл на храненето няма за цел да задоволява вкусовите ни усещания (колкото по-навреме разберем тази истина, толкова повече здраве ще спечелим), а да храни клетките, да храни органите и системите, да дава енергия на организма, от която се нуждае, за да функционира нормално и да си върши работата, да се самовъзстановява. Ето така трябва да гледаме на храната. С други думи, да ядем, за да живеем, а не да живеем, за да ядем.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *