МОЗЪЧНИТЕ ТУМОРИ СЕ УДВОЯВАТ, НЕЗАБАВНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ

Около две трети от хората на планетата, т.е. около 5 милиарда души имат мобилни телефони. От самото им създаване се пораждат опасения, че притежаването на тези устройства, излъчващи радиация и то близо до тялото ни, толкова много часове на ден, може да причини здравословни проблеми, включително рак. Едно от най-новите проучвания до момента, проведено в Англия и включващо анализ на над 79 000 злокачествени мозъчни тумори, добави нови факти към натрупващите се доказателства, че мобилните телефони могат да бъдат канцерогенни.

Проучването, публикувано в списание Journal of Environmental and Public Health, показва увеличение на мултиформите на глиобластома, агресивен мозъчен тумор, в Англия от 1995 до 2015 г. Ранните честоти на заболяването се удвоиха от 2.4 до 5 на 100 000 души през периода на проучването, което според авторите на изследването не може да бъде напълно обяснено със случайни шансове или подобрение в диагностичните техники.

"Нарастването на процента е сходно за възрастовите групи, което предполага, че широко разпространени фактори за околната среда или начин на живот могат да бъдат отговорни", според изследователите, като мобилните телефони са основен виновник. Други източници на излагане на радиация, като рентгенови лъчи, томография и тестване на атомни бомби, също са изброени като потенциални причинно-следствени фактори, но Alasdair Philips, главният автор на изследването и член на Children with Cancer UK, заяви пред CNN: „мобилните телефони изглежда наистина са най-вероятната причина. "

Констатацията, че раковите заболявания на мултиформите на глиобластома повече от два пъти са се удвоили в Англия през последните две десетилетия - време, когато употребата на мобилни телефони се е увеличила - идва на върха на доказателства, предполагащи, че излъчването от мобилни телефони може да причини тумори при плъхове. Констатациите произтичат от две финансирани от правителството проучвания, проведени от Националната токсикологична програма (NTP), част от международни изследователски програми, които понастоящем са под егидата на Националния институт за екологични здравни науки.

Изследванията в размер на 25 млн. долара включват мишки и плъхове, които са изложени на излъчване на мобилни телефони девет часа на ден в продължение на две години - близо до средната продължителност на живота на тези гризачи. Повечето от тях и то мъжки плъхове, са по-склонни да развият тумори в сърцето, наричани злокачествени тумори schwannoma, които според New York Times са "подобни на акустични невроми, доброкачествен тумор при хора, включващи нерв, който свързва ухото с мозъка , което някои проучвания свързват с използването на мобилни телефони. "

При изводите си NTP използва етикетите "ясни доказателства", "някои доказателства", "двусмислени доказателства" и "няма доказателства". Те открха "ясни доказателства", че излагането на радиация от мобилен телефон води до сърдечни тумори и "някои доказателства", че причинява мозъчни тумори при плъховете. В допълнение, обяснено в прессъобщение в Националния институт по здравеопазване (НИХ):

"Изследователите също отбелязват повишения на необичйния модел на кардиомиопатия или увреждане на сърдечната тъкан при експонирани мъжки и женски плъхове. ... Докладите също така показват статистически значимо увеличение на броя на плъховете и мишките с тумори, открити в други органи при една или повече от изследваните нива на експозиция, включително мозъка, простатната жлеза, хипофизната жлеза, надбъбречната жлеза, черния дроб и панкреаса.

Въпреки това те считат, че резултатите са двусмислени, което означава, че те не са сигурни дали увеличаването на туморите се дължи на излагането на радиочестотна радиация (RFR) и отбелязват, че те са използвали нива и продължителност на RFR експозицията, хората обикновено биват излагани навън с използване на мобилни телефони.

Все пак изучаването през целия живот, публикувано от престижния институт " Ramazzini " в Италия, дублира констатациите на NTP, показващи ясна връзка между радиацията на мобилните телефони и туморите schwannoma, въпреки че са използвани нива на мощност, които са били до 1000 пъти по-ниски от използваните в изследванията на NTP.

През 2011 г. Международната агенция за изследване на рака (IARC) класифицира мобилните телефони като "възможна канцерогенна група 2", но изследователите на Ramazzini призоваха IARC да преоцени това. Според Fiorella Belpoggi, директор на изследването в Института Ramazzini и главен автор на изследването, радиочестотнато (RF) лъчение от мобилни телефони вероятно трябва да бъде класифицирана като "вероятен" човешки канцероген, а не като "възможен" канцероген.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/05/15/brain-tumors-cellphones.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art2&utm_campaign=20
By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *