ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…


Нещо и за АМИНОКИСЕЛИНИТЕ:

Необходимостта от набавянето на всички аминокиселини, необходими за нашето тяло, е толкова пределно ясна, че дори не е предмет на изследване. Аминокиселините, като различни форми на протеина, са строителните тухлички на организма. Те са есенциални за растежа и възстановяването на тялото и се използват за образуването на хормони, ензими, антитела и невротрансмитери; подпомагат също разнасянето на хранителните веществата из тялото. Ако някоя незаменима аминокиселина е недостатъчна или липсва, количеството на използвания от организма протеин се намалява до степента, в която аминокиселината липсва. Не мога да не се запитам: а ако ни липсват повече от една незаменима аминокиселина?

Как да получим тези невероятни аминокиселини? Ето какво споделя Elizabeth Walling:

Аминокиселините са химическите строителни блокове на протеините и може да се нарекат градивните елементи на живота. От двадесет аминокиселини тялото произвежда повече от 50 000 различни видове протеини, които играят жизненоважна роля в телата ни. Аминокиселините значително помагат за здравето на нервната система, мускулната структура, производството на хормони, на жизненоважните органи и клетъчната структура. Те са от изключително голямо значение за доброто здраве.

Ако не получавате достатъчно аминокиселини чрез храната си, това ще се отрази на здравето ви. Ето няколко симптома, свързани с ниските нива на важните аминокиселини: раздразнителност, лоша концентрация, умора, депресия и хормонален дисбаланс.

Аминокиселините могат да бъдат разделени на две групи: есенциални (незаменими)и не-есенциални. Терминът няма нищо общо със значението на амино киселините, той просто показва дали тялото може или не може да ги направи. Есенциалните, незаменимите аминокиселини са тези, които не могат да бъдат направени от тялото, така че вие трябва да ги набавите чрез вашата храна. Докато не-есенциалните амино киселини могат да бъдат произведени от организма, ако са осигурени необходимите материали.

Всички аминокиселини изпълняват жизненоважни функции в организма. Те работят най-добре, когато поемате в изобилие всички видове аминокиселини, така че е важно да получавате различни протеини с храната си. Протеините в храни, които съдържат всички незаменими аминокиселини, се наричат цялостни протеини. Източници на цялостни протеини са млечните продукти, месото, рибата, птичето месо и соята, разбира се, когато животните са хранени с трева, соята не е ГМО, няма следи от химикали и т.н.

Налице е едно общо недоразумение, че за вегетарианците и веганите е много трудно да поемат правилната комбинация от аминокиселини. Въпреки че е нужно малко планиране, можете лесно да получите всички незаменими амино киселини без да ядете месо или млечни продукти. Не е необходимо да съчетавате всичките аминокиселини на всяко хранене, стига ежедневно да консумирате достатъчно разнообразна храна, богата на протеини. Ако искате да хапнете една добра комбинация от аминокиселини без животински продукти, трябва да включите обилно следните храни: ядки (фъстъци, кашу, бадеми, орехи, бразилски орехи), семена (тиква, слънчоглед, сусам), фасул, нахут; соеви ядки; цели зърна (ечемик, ръж, пшеница, ориз); зеленчуци (царевица, картофи, лук, гъби, броколи).

Когато става въпрос за получаване на правилните аминокиселини, работата не е трудна, но резултатът е огромен: здраво тяло и ум, функциониращи на най-високо ниво.

Не мога с благодарност да не кажа: добре, че имам възможност чрез Форевър – най-големият производител в света на алое вера, да си осигурявам ежедневно напитките, чрез които директно от гениалната природа получавам, наред с всички други полезни активни вещества, и всичките необходими аминокиселини. Да достигнеш днес до висококачествен продукт наистина е шанс!

ВАША ИЛИАНА ВЕСЕЛИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *