ФАКТИ ЗА СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ


Харченето на пари за продукти срещу стареенето не е необичайно за много хора в днешно време. Според доклад на компанията за пазарно проучване "Zion Market Research", производството на анти-ейджинг продукти е оценено на 140,3 милиарда долара през 2015 г. и се очаква да достигне 216,52 милиарда долара през 2021 година.

Но каква точно е причината за стареенето – проблемът, който повечето хора възнамеряват да решат чрез закупуването на тези продукти? Всички знаци сочат към свободните радикали, които могат да доведат до опустошителни ефекти, ако останат неотстранени. Нека видим какво представляват свободните радикали, как засягат здравето ни и какви са най-добрите методи за ефективна борба с тях.

Какво представляват свободните радикали?

Свободните радикали са нестабилни и силно реактивни атоми или група от атоми с непълни двойки електрони. Свободните радикали се образуват в нашето тяло, когато една слаба връзка между електроните е разрушена, водейки до нечетен брой електрони. Нечифтосаният свободен електрон става химически реактивен и ще се опита да вземе електрон от съседна молекула, за да се стабилизира.
След като свободният радикал си набави електрон, неговата "жертва" сега е непълна молекула и тя се превръща в свободен радикал, който също ще се опита да вземе друг електрон от друга молекула. Тази верижна реакция се нарича "каскада на свободните радикали", която може да увреди живата тъкан. Съществуват множество примери за свободни радикали, повечето от които са получени от кислородни атоми и се наричат "реактивни кислородни видове" (ROS):

Супероксиден йон
Супероксиден анионен радикал
Сингъл кислород или кислороден синглет
Водороден пероксид
Хидроксилов радикал
Хипохлорит
Азотен оксиден радикал
Пероксинитритен радикал

Високо-реактивните свободни радикали могат да увредят важни молекули, като ДНК, протеини, въглехидрати и липиди в ядрото и в клетъчните мембрани. Свободните радикали могат също да завладеят тялото и да доведат до възпаление, ускорено стареене и оксидативно стареене. За да се борите със свободните радикали, увеличете приема на антиоксиданти от различни източници, тъй като те могат да забавят или дори да предотвратят оксидирането на молекулите.

Каква е причината да се образуват свободни радикали?

Свободните радикали и други реактивни кислородни видове се развиват поради ензимни и не-ензимни реакции, които са нормални метаболитни процеси в човешкото тяло. Ензимните реакции, които са отговорни за образуването на свободни радикали, включват процеси в респираторната верига, във фагоцитозата, в синтеза на простагландин и в системата цитохром Р-450.

Свободните радикали могат да се развият и поради не-ензимни реакции на кислорода с органични съединения и поради производство, инициирано от йонизиращи реакции. В някои случаи имунната система, която е отговорна за предпазване на тялото от заболяване, може да създаде свободни радикали с цел неутрализиране на вируси и бактерии. Свободните радикали също могат да се развиват поради излагане на:

Рентгенови лъчи
Озонови лъчи
Цигарен дим
Замърсители на въздуха
Топлина
Светлина
Индустриални химикали
Други фактори на околната среда

Съществуват и доказателства, че спортуването може да предизвика образуването на свободни радикали. Физически наранявания при контактни спортове или сътресения могат да предизвикат създаване на свободни радикали, макар че могат да бъдат включени също и интензивните упражнения.

Тренирането подтиква аеробното производство на аденозин трифосфат (ATP) и последващото изтичане на единични електрони от транспорта на електрони в Етап 4 на митохондриите с главна локация на това изтичане на електрони върху коензим Q. Повишеният метаболизъм или преминаването от покой към под-максимално до максимално трениране също може да доведе до производство на свободни радикали.

Приблизително 4 до 5% от кислорода, който поемате, се превръща в свободни радикали, тъй като производството на анаеробна енергия създава водородни йони, които могат да реагират с кислороден свободен радикал и да образуват "реактивни кислородни видове" (ROS) като водороден прекис. Предизвиканата от тренировката хипотермия е друга възможна причина за увеличеното производство на свободни радикали в тялото.

Обаче, въпреки че е известно, че тренировките увеличават производството на свободни радикали, малко вероятно е спортуването да причини значителни щети при нормален здрав индивид.

И накрая, освен физическата активност, има и храни, които могат да са причина за образуването на свободни радикали:

• Мазнини и масла: Те се окисляват по време на съхранението им поради излагането им на светлина, въздух или топлина, което води до образуване на свободни радикали и до появата на неприятни миризми, включително и миризма на гренясало.

Друг начин за оксидиране на мазнините и маслата и за стимулиране производството на свободни радикали е чрез загряването им до високи температури, като например при прекомерно пържене. Освен това, ако имате навика отново да ползвате вече използвани мазнини, имайте предвид, че те са с по-висока оксидация и дори могат да произведат повече свободни радикали.

• Готови и преработени меса: Тези храни могат да са оксидирани при високите температури поради мазнините в месото или поради желязото в червеното месо. В същото време, консервантите, добавяни към наденици, бекон, шунка, хот-дог, салам, говеждо месо и деликатесни меса могат също така да предизвикат производството на свободни радикали.

• Алкохолни напитки: Те са класифицирани като човешки канцероген, а National Cancer Institute подчертава, че алкохолът създава свободни радикали в организма, което може да доведе до повишен риск от рак.

https://articles.mercola.com/free-radicals.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=secon&utm_campaign=20180622Z2&et_cid=DM215575&et_rid=343760497

One thought on “ФАКТИ ЗА СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

  1. Да, това е много полезно и смислено. Маркетинга често успява да повлияе грешно върху представата на хората за нещата, които консумират и ползват в ежедневието си.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *