КОИ ХРАНИ СА НАЙ-ПОЛЕЗНИ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА АНТИОКСИДАНТНИТЕ ВИ НИВА?

Пресни и биологично отглеждани зеленчуци: Антиоксидантите са обилни в тикви, чушки и други зелени листни зеленчуци. Фитохимикалите в тези храни могат да действат като антиоксиданти.
Кълновете (например, кълнове от грах и слънчоглед) също съдържат антиоксиданти, ензими, витамини и минерали. Идеалният случай е отглеждането на собствени зеленчуци вкъщи или да купувате продукти от надежден местен производител.

Внимание! Някои зеленчуци, продавани днес, се напръскат с хербициди, пестициди и инсектициди, които могат да влошат здравето.

Плодове: Домати, портокали, киви, грозде, къпини, боровинки и малини са дом на антиоксиданти и други витамини и минерали.

Консумирайте обаче тези плодове с умереност, защото, ако са в големи количества, фруктозата в тях може да предизвика хаос в тялото.

Ядки: За да подобрите здравето на сърцето и общото си благосъстояние, добавете към вашата диета пекани, орехи, макадамия и лешници. Уверете се, че ядките са органични и сурови и избягвайте закупуването на облъчени или пастьоризирани ядки.

Билки и подправки: Свежите билки са по-богати на антиоксиданти в сравнение с преработените и прахообразните.

Богатите на антиоксидант билки са карамфил, канела, риган, куркума, джинджифил и чесън.

Биологичен зелен чай: Един мощен антиоксидант (наречен epigallocatechin-3-gallate, EGCG), който може да бъде полезен за здравето на сърцето, физическото състояние и теглото, може да бъде открит в зеления чай.

Има преработени варианти на зелен чай, които съдържат много малко или никакви EGCG изобщо, или могат да бъдат замърсени с флуорид или пластмаса, които могат да се процеждат или разтварят в напитката. Винаги купувайте органичен чай на листа от реномиран източник.

Сурово мляко: кравите, хранени с трева, произвеждат жълтеникаво (не чисто бяло), органично и богато на антиоксиданти мляко. Цветът се дължи на естествените антиоксиданти, намиращи се в тревата, която кравите ядат.

Кравите, хранени със суха трева, сено или изкуствена храна, най-вероятно ще произведат по-бяло мляко – индикатор за понижено съдържание на каротеноиди и антиоксиданти.

Яйца от „щастливи“ кокошки: в сравнение с яйца от кокошки, отглеждани при концентрирани операции за хранене на животни (CAFO), тези яйца съдържат повече омега-3 мастни киселини и антиоксиданти като витамин Е, бета-каротин, лутеин и зеаксантин.

https://articles.mercola.com/free-radicals.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=secon&utm_campaign=20180622Z2&et_cid=DM215575&et_rid=343760497

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *