КАК НАСТЪПВА УВРЕЖДАНЕТО ОТ СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ?

Свободните радикали често се групират в клетъчните мембрани в процес, наречен липидна пероксидация, правейки клетките по-податливи на оксидативно увреждане. Липидната пероксидация прави клетъчната мембрана крехка и пропусклива, което води до разпадане на клетката и в крайна сметка до смъртта й.

Свободните радикали могат да разрушат ДНК дупликацията, да пречат на поддържането на ДНК и да реагират с ДНК базите чрез разкъсване на ДНК или промяна на структурата й. Повишените количества свободни радикали в организма могат също така да влошат работата на клетките и да повишат риска от такива състояния като:

Фотостареене на кожата
Възпаление на кожата
Катаракта
Болестта на Паркинсон
Болестта на Алцхаймер
Рак
Автоимунни заболявания
Ревматоиден артрит
Сърдечносъдови и невродегенеративни заболявания

Как действат антиоксидантите срещу свободните радикали

Антиоксидантите разбиват свободните радикали като им отдават собствените си електрони, без самите те да се превръщат в свободни радикали. Жизненоважно е да поддържате високи нивата на антиоксиданти в тялото си, тъй като заниженото им ниво може да увеличи риска от оксидативен стрес и да доведе до настъпване на ускорено увреждане на тъканите и органите и до някои от болестите, споменати по-горе. Други положителни ефекти, които антиоксидантите дават, включват:

• Забавяне на процеса на стареене и насърчаване оптималното здраве на кожата;
• Възстановяване на увредени молекули;
• Възпрепятстване на металите да произвеждат радикали, както и на ефектите, причинени от свободните радикали на метали като живак и арсен;
• Стимулиране на генната експресия и производството на ендогенни антиоксиданти;
• Действане като щит срещу атаките на свободните радикали и ROS;
• Подтикване на клетъчното самоубийство (апоптозата).

Най-добрите антиоксиданти за вашето тяло

Препоръчително е да получите широк спектър от антиоксиданти от различни източници, а не само да се придържате към един или два вида, така че ще можете да извлечете различни оптимални ползи. Някои от най-добрите антиоксиданти включват:

Антиоксиданти, създавани в тялото:

• Глутатион: Той се намира във всяка отделна клетка на тялото и е полезен при защитата на клетките и на митохондриите от оксидативни и пероксидативни увреждания.

• Алфа-липоева киселина (ALA): Това, което прави ALA различна от останалите антиоксиданти, е способността й лесно да се транспортира до мозъка, което я прави полезна за хора с мозъчни заболявания.

• CoQ10: Използва се от всяка клетка в тялото и се преобразува от тялото в убихинол.

Антиоксиданти от богати на антиоксиданти храни или хранителни добавки

• Ресвератрол: Този антиоксидант е наречен "извор на младостта" за предполагаемата му способност да предотврати болестите, свързани със стареенето.

• Каротеноиди: Те се отнасят до клас от над 700 естествени пигмента, които са отговорни за доставянето на жив цвят на определени плодове и зеленчуци. Каротеноидите се разделят на две групи: каротини (без кислородни атоми) като ликопен и бета-каротин, и ксантофили (с кислородни атоми) като лутеин, кантаксантин и зеаксантин.

• Астаксантин: Това е специален вид ксантофилен каротеноид, произведен от микроалгита Haematococcus pluvialis, когато се преустанови снабдяването му с вода, за да си осигури предпазването от ултравиолетово лъчение.

• Витамин С: Този витамин е бил наречен "дядото" на традиционните антиоксиданти заради ползите за тялото, особено за костите, кръвоносните съдове, сухожилията и връзките.

• Витамин Е: Има осем естествени витамин Е съединения: четири токофероли и четири токотриеноли.

Има два начина за тялото да повиши своите антиоксидантни нива: увеличаване производството на антиоксиданти и получаване на антиоксиданти от храни или висококачествени добавки.

https://articles.mercola.com/free-radicals.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=secon&utm_campaign=20180622Z2&et_cid=DM215575&et_rid=343760497

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *