ОТСЛАБВАНЕТО САМО ПО СЕБЕ СИ НЯМА ДА ОТСТРАНИ НАПЪЛНО ВАШИТЕ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ

Едно проучване разглежда въпроса за ефектите от интермитентно гладуване върху параметрите на загуба на тегло и риск от метаболитна болест при 23 затлъстели доброволци. Проучването продължило три месеца. Между 10:00 и 18:00 ч. на участниците бе позволено да ядат каквото искат в каквото и да е количество. За оставащите 16 часа те са били разрешени само вода или безкалорични напитки. Резултатите след това се сравняват с контролна група от предишен опит на гладно.

Като цяло, участниците консумират около 350 по-малко калории на ден и губят малко под 3% от теглото си. Систоличното кръвно налягане също е намаляло с около 7 mmHg в сравнение с контролната група. Водещата авторка Криста Варади, доцент в Университета в Илинойс в Чикаго, коментира резултатите, като казва: "Съобщението от това изследване е, че има възможности за отслабване, които не включват преброяване на калории или елиминиране на определени храни. "

Както многократно споменах, едно от основните ползи от интермитентното гладуване е нормализирането на нивата на глюкозата и инсулина - заедно с много други биологични показатели, включително всички споменати по-горе - и това просто не се случи тук. Въпросът е защо? Смятам, че отговорът е доста очевиден, базиран на доказателствата. Участниците не бяха инструктирани да променят КАК те ядат, а ако те бяха нещо като мнозинство от американците, голяма част от диетата им вероятно е преработена храна и вероятно дори бърза храна.

Въпросът за избор на храна беше за мен, когато разговарях с Варади във втората диета за гладуване през 2014 г. Този конкретен план се изразява в яденето на 500 калории всеки ден, но каква форма тези калории вземат, зависи от индивида , По това време подчертах, че е важно да се храните диета с високо съдържание на здравословни мазнини, умерени в протеини с неограничени количества пресни зеленчуци, за да се оптимизира цялостното здравословно състояние при всяка прекъсната програма за гладуване.

Причината за възражението ми да не включвам конкретни насоки за избор на храни беше точно това, което последното изследване показва - освен ако не балансирате съотношенията си с макронутриенти, може да отслабнете, но ще се откажете от много от най-важните ползи за здравето. Ако отслабнете, но не движите иглата върху глюкозата, инсулина и други параметри на риска от заболяване, тогава ползата е малко повече от козметиката.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/07/02/intermittent-fasting-with-ketogenic-more-effective.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20180702Z2&et_cid=DM218944&et_rid=352838888
By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *