Пет спасителя на здравето на сърцето, които не трябва да пренебрегвате

Днес хората, които следват главните здравни препоръки, вече познават някои от ключовите хранителни вещества, които поддържат здравето на сърцето.

Хранителните вещества, като омега-3 мастни киселини и мононенаситените мазнини, получиха много внимание заради техните сърдечно-съдови ползи. Те обикновено се срещат при някои видове риби, зехтин, авокадо и някои видове ядки. Но има и други, по-малко известни хранителни вещества, които по същия начин спомагат за поддържането на добро сърдечно-съдово здраве. Помислете дали да добавите тези пет хранителни вещества към редовната си диета, ако търсите такива ползи.

Магнезий
Всъщност, магнезият е основно хранително вещество за регулиране и стимулиране на нормалния сърдечен ритъм. В действителност, магнезият е от първостепенно значение за лечение при нарушен сърдечен ритъм или сърдечна аритмия. Освен това в няколко проучвания магнезият също е показал, че намалява кръвното налягане. Така че, ако искате да подобрите сърдечно-съдовото си здраве и може би да регулирате сърдечния ритъм, уверете се, че си набавяте магнезий. Също не забравяйте да ядете много орехи и спанак. Тези две храни съдържат с магнезий.

2. Ликопен

Да, хранителното вещество, широко свързано с доматите, е друг отличен начин да се поддържа доброто сърдечно-съдово здраве. Проучванията показват, че ликопенът помага да се намали кръвното налягане. Той увеличава нивата на супероксид дисмутаза (SOD), като по този начин помага да се елиминират токсините от кръвта и да се намали рискът от сърдечни заболявания. Освен в доматите, ликопенът е концентриран и в няколко други вида плодове: гуава, диня, папая и грейпфрут. Също така в по-малка степен е наличен и в някои зеленчуци.

3. Коензим Q10

Коензим Q10 е ключово хранително вещество, намиращо се във всяка една клетка в човешкото тяло. Все пак, не всеки знае, че това хранително вещество е особено концентрирано в сърцето. CoQ10 също действа като антиоксидант в кръвта и е най-силно концентриран в сърцата ни, което го прави важен хранителен елемент за сърдечно-съдовото здраве.

CoQ10 „по природен дизайн“ съществува в говеждо месо, органни меса, соево масло и някои видове риби. Но често се приема като добавка, тъй като количествата му в посочените храни, са сравнително ниски.

4. L- карнитин

Може би един от по-малко известните нутриенти в този списък е L-карнитинът. Той играе съществена роля за поддържане здравословни нивата на холестерола, подпомагайки по този начин здравето на сърцето. L-карнитинът допълнително подкрепя здравето на сърцето, като помага на тялото да разгражда мазнините за използването им за енергия. По този начин се повишава функционалността на самия сърдечен мускул. Освен наличието му в авокадото, L-карнитинът може да се намери и в значителни дози в ферментирали соеви продукти и някои животински протеини.

5. Ресвератрол

Повечето от нас са чували, че една редовна чаша червено вино играе роля в подкрепата на сърдечно-съдовото здраве. По-малко хора обаче знаят, че ресвератролът е изключително важна хранителна съставка, която именно с тази своя функция съществува във виното. Това хранително вещество е често срещано в тъмен шоколад, къпини, боровинки и червени боровинки, шамфъстъци и фъстъци. Ресвератролът повишава сърдечно-съдовото здраве като предотвратява съсирването на кръвта. По този начин намалява риска от сърдечен удар. В допълнение, ресвератролът е способен да повиши производството на антиоксиданти и азотен оксид в организма, като по този начин помага да се намали кръвното налягане.

by Derek Noland

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *