КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ВАШАТА ФАСЦИЯ

Документалният филм от 2018 г. "Тайнственият свят под кожата", се впуска в работата и функциите на вашата фасция - фиброзна съединителна тъкан, която се намира в тялото ви. Забележително е, че този тънък слой тъкан съставлява около 20% от телесната маса.
Както е обяснено от д-р Джери Тенант в книгата му "Healing Is Voltage: The Handbook", мускулите ви се подреждат един върху друг в определен ред (подобно на батериите в фенерче), за да образуват енергиен пакет. Всеки орган има свой собствен акумулатор, който е куп мускулни батерии.
Тези мускулни батерии са обградени от фасция, която действа като полупроводник - подредена метаболитна молекула, предназначена да движи електроните със скоростта на светлината, но само в една посока.

Заедно, мускулната стена и околните фасции, служат като електрическа система за вашето тяло, пренасяйки напрежението от мускулната батерия вътре, навън през фасцията и към съответния орган. В допълнение към преместването на електричеството, фасцията действа и като хидравлична помпа и е отговорна за движението на течностите около тялото ви.
Както отбелязва д-р Дана Коен, доктор по вътрешна медицина и автор на “Quench: Beat Fatigue, Drop Weight, and Heal Your Body Through the New Science of Optimum Hydration,” книга за оптимизиране на хидратацията, фасцията ви всъщност е движещата система за вода във вашето тяло. За да активирате тази система - и да оптимизирате клетъчната хидратация - трябва да се занимавате с физическо движение.

БОЛКАТА СЕ ТРАНСФЕРИРА ЧРЕЗ ФАСЦИЯТА

Фасцията отдавна е пренебрегвана, но сега нейните функции започват да се изследват в по-голяма дълбочина. Според описания филм фасцията може действително да играе значителна роля в болката, особено болката в гърба. Причината за това е, че фасцията е една взаимосвързана система и когато тя губи своята гъвкавост, болката може да се пренесе от един регион в друг.
С други думи, когато изпитвате болка в дадена област, действителната причина и произход на болката често произтича от напълно различна област. Например, Томас Майърс, 1 специалист по фасилията и съавтор на “Fascial Release for Structural Balance” казва, че получава най-добрите, дългосрочни резултати при пациенти, при които се появява плантарен фасциит при лечение на фасцията в долната част на крака, основата на шията.

Според Майърс долната част на гърба е слабо място за повечето хора, но фактът, че боли там, не означава, че гърбът предизвиква болката. Болката може да се появи в арки на краката, коленете, бедрата или раменете ви, например. Д-р Ян Уилке провежда експерименти със спортна медицина в опит да провери анатомичните вериги, предложени от Майърс и други.
Неговите констатации потвърждават, че например при преместване на крака фасцията в долната част на бедрото се плъзга назад и напред и чрез разтягане на крака нараства мобилността в горната част на шийния гръбнак на гърлото. Тези открития показват, че всъщност има "предаване на силата през връзките на фасцията". Уилки също подозира, че силата се предава не само вертикално навсякъде в тялото, но и хоризонтално, което твърди Майърс.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/09/01/what-is-fascia.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20180901Z2&et_cid=DM230999&et_rid=408096460
By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *