ФИЗИЧЕСКОТО ДВИЖЕНИЕ Е ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЗДРАВА ФАСЦИЯ

Както отбелязахме вече, на фасцията не се обръщаше особено внимание, но сега нейните функции започват да се изследват в по-голяма дълбочина, тъй като се оказва, че фасцията е от съществено движение за здравето(http://healthnearnature.com/2018/09/03/kakvo-tryabva-da-znaete-za-vashata-fastsiya/) .

Това, което изследванията на Schleip показват, е че упражнението е изключително важно за поддържане на здравословна функция на фасцията - откритие, което накара самия автор да започне да прави ежедневни упражнения за скачане на въже. Без адекватно физическо движение и упражнения, структурите на съединителната тъкан започват да надрастват и губят гъвкавост. Клетъчната хидратация също се възпрепятства.

Колагенът е това, което позволява на тялото ви да затваря рана и е важна част от лечебната система на тялото ви. Въпреки това, твърде много колаген може да причини проблеми, а прекомерният растеж на колаген е резултат от неактивност. Един тест показа, че след като се държи една счупена ръка в превръзка за три седмици, съединителната тъкан вече е започнала да расте.

Прекалено стегнатата фасция може дори да компресира нервите и мускулите, което води до болка, както на мястото, така и навсякъде в тялото ви, чрез предаване на силата. Фасцията е разположена на два слоя, а когато се движите, тези слоеве се плъзгат напред и назад един към друг. Здравата фасция има способността да премества или плъзга около 75% от общата си дължина.

Тази плъзгаща способност, оказва се, играе огромна роля в болката в гърба конкретно. При сравняване на фасцията при хора с болка в гърба и без болки в гърба изследователят на фасцията д-р Helene Langevin откри, че основната разлика между двете е способността на гръбните фасции да се плъзгат една към друга с лекота. Докато здравата фасция може да се движи около 75% от нейната дължина, при хората с болки в гърба, това движение се намалява до около 50%.

Подобно на Schleip , Langevin вярва, че излишното производство на колаген е причина за това намаляване на способността на фасциалните слоеве да се плъзгат. Експериментите с животни показват, че упражнението може да противодейства на това свръхпроизводство, което допълнително потвърждава констатациите на Schleip.

"Това, което открихме, е, че твърдостта на съединителната тъкан се регулира активно, минута след минута, от фибробластите. Така че това е динамично, активно клетъчно регулиране на напрежението на съединителната тъкан. Това може да е важно, защото това, което откриваме, е, че когато правите акупунктура, например върху тъканта, фибробластите всъщност реагират и разширяват и това помага на тъканта да се отпусне. Същото нещо [се случва] с разтягане. "

Друг фантастичен факт за фасцията: Тя реагира и свива - напълно независимо от мускулите, нервите и органите, които обкръжава - до химическите пратеници. Дори по-интересно, Schleip открива, че фасцията реагира не само на химически посланици на възпалението, но и на химикали, свързани с емоционален стрес.

"Това беше пробив за нас, за да научим, че фасцията реагира и на това много, много бавно и устойчиво", казва Шлейп. Това е по-научно доказателство, подкрепящо идеята, че емоционалният стрес може да причини физическо напрежение и болка. Миналата година пишех за покойния д-р Джон Сарно, който използва изключително техники на ума и тялото за лечение на пациенти с тежка болка в гърба.

Той вярва, че несъзнателно причинявате собствената си болка и че болката е мозъкът ви да реагира на нежелания стрес, гняв или страх. Фактът, че фасцията отговаря на вашето емоционално състояние (чрез химикалите, произвеждани от тези държави), обяснява защо Сарно има толкова забележителен успех.

Въпросният виновник е сигнализираща молекула, известна като TGF, чието освобождаване се предизвиква от стреса. "Ако съм напрегнат в продължение на седмици, дори и в съня ми, това е главно червените мускулни влакна, които са напрегнати. [Но] те се релаксират доста бързо. Това е тъканта на бялата фасция, обвивката около мускула ... която [получава] трудно ", казва Schleip.

Значението на водата

Както бе споменато в началото, фасцията също играе решаваща роля в движението на водата. Всъщност съединителната тъкан е съставена от около 70 процента вода, а физическото движение помага да се движи тази вода. Хиалуроновата киселина действа като смазка за съединителната тъкан. Както е обяснено във филма, хиалуроновата киселина образува "гъба-подобна мрежа, която свързва големи количества вода".

В резултат на това, колкото по-малко хиалуронова киселина имате, толкова по-малко мобилни сте, тъй като вашата фасция ще бъде по-суха, по-малко еластична и по-малко способна да се плъзга правилно. Тук отново се оказва, че движението е решаващ елемент. Ниското съдържание на вода в фасцията го прави крехък и по-малко еластичен. Експериментите разкриват техники за ръчно манипулиране на фасилията, като Rolfing помагат да се увеличат водните запаси и гъвкавостта на фасцията.

Силата на налягането изглежда ключова. Когато се постави достатъчно налягане върху фасцията, то действително ще се напълни с повече вода, след като налягането се освободи, отколкото преди да се приложи натискът. С други думи, Rolfing помага да изтласка старата вода от съединителната тъкан, като я насърчава да зарежда отново свежи резерви.

Ако е направено достатъчно трудно, няколко пъти съединителната тъкан завършва по-добре, отколкото преди. Причината за това изглежда, че хиалуроновата киселина се прочиства заедно с водата, като по този начин подобрява способността на тъканта да задържа вода. Масажът, ако бъде направен дълбоко и достатъчно бавно, също ще помогне. Най-ефективната стратегия обаче е активното движение.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/09/01/what-is-fascia.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20180901Z2&et_cid=DM230999&et_rid=408096460

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *