Хиалуроновата киселина: телесна течност, важна за здравето на ставите и кожата

Хиалуроновата киселина може да се открие в почти всяка клетка в тялото, но тя е концентрирана основно в кожата, хрущялите, ставите и други съединителни тъкани във вашата система.

Главната цел на хиалуроновата киселина е да смазва ставите ви. Също така помага да се поддържа влажността на кожата и очите, за да се запази тяхната структура.

I&V

Хиалуроновата киселина е полизахарид, който се намира в почти всяка клетка в тялото ви. Основната му функция е да намали триенето в ставите, за да ги поддържа леко движещи се, както и да поддържа очите ви смазани. Също така е ключова част от вашата кожа, действаща като естествена подкрепа за дермиса, доставяйки хранителни вещества и поддържайки я влажна, извличайки вода от тялото. В действителност, кожата използва голяма част от хиалуроновата киселина, представляваща половината от количеството.

Тялото може да произведе хиалуронова киселина чрез ензим, наречен "синтаза на хиалуроновата киселина". Ензимът комбинира две захари, D-глюкуронова киселина и N-ацетил глюкозамин, за да произведе тази киселина.

Освен чрез производството на собствена хиалуронова киселина, можете да я получите и от храната. Месото, особено свинско, птиче и говеждо от хранени с трева животни, е богато на тази киселина. Консумирането на костен бульон, направен от тези меса, също е полезен начин за получаване на хиалуронова киселина.

Освен това, някои храни могат да помогнат за синтезирането и оптимизирането на производството на хиалуронова киселина в тялото ви. Храни, богати на витамин С, като подправки и цитрусови плодове, са забележителни възможности. Богатите на магнезий храни също са полезни варианти. Тъмните листни зеленчуци, ядки, боб, авокадо и банани са най-добрият избор в това отношение. Това е така, защото магнезиевият дефицит е свързан с аномалиите на хиалуроновата киселина.

Историята на хиалуроновата киселина

Хиалуроновата киселина е открита за пръв път в стъкловидното тяло на кравешкото око през 1934 г. от д-р Карл Майер, роден в Германия биохимик от Колумбийския университет. Докато прави експерименти, той научава, че това вещество помага на окото да запази формата си и предполага, че може да има терапевтично приложение.

През 40-те години на миналия век е установено, че гребените на петлите стават богати на хиалуронова киселина в отговор на тестостерона. Д-р Ендре Балаш, унгарски учен и световен лидер в офталмологичната биохимия, който също е работил в Колумбийския университет, прави това откритие. И тъй като гребените са по-обилни в сравнение с очите на кравата, те се превръщат в предпочитан източник на хиалуронова киселина по икономически причини.

Друг начин хиалуроновата киселина да бъде външно произвеждана е чрез бактерии. Учените са установили, че бактериите от група А и С стрептококи имат способността да произвеждат хиалуронова киселина. В светлината на това откритие учените ферментирали микробите и извличали хиалуроновата киселина, която трябвало да бъде пречистена. С течение на времето, други изследователи установили, че щамове като Agrobacterium, E.coli, Bacillus и Lactococcus могат също да се използват за производство на хиалуронова киселина.

https://articles.mercola.com/vitamins-supplements/hyaluronic-acid.aspx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *