НЯКОЛКО МИТА ОТНОСНО ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ

Споделям моите съвети за няколко неща във вашата физическа активност, които може да причинят повече вреда, отколкото полза, главно защото искам да контролирате добре вашето здраве, да се насладите максимално и да се възползвате от тренировките си.
Dr. Mercola

Мит № 1: Упражнението не помага да се противодейства на отрицателните ефекти на стареенето

Истината: Като се има предвид многобройните общи ползи, редовното упражнение очевидно е в състояние да помогне в голяма степен за противодействие на някои от негативните ефекти от остаряването и независимо от възрастта ви; никога не сте стари, за да започнете тренировъчна програма.

Проучване, публикувано в списание Journal of the American Heart Association 2, включващо 1622 мъже и жени, на възраст от 60 до 64 години, които носят сърдечно-съдови монитори в продължение на пет дни, предполага, че упражненията са важни за здравето на сърцето ви, особено когато сте на възраст. Изследователският автор Ahmed Elhakeem, Ph.D., senior research associate in epidemiology at Bristol Medical School at the U.K.'s University of Bristol, заяви:

"Обхватът на възраст от 60 до 64 години представлява важен преход между работата и пенсионирането, когато поведението на начина на живот се променя, поради което може да се стигне до повишаване на физическата активност, а рискът от сърдечносъдови заболявания е по-висок при възрастните ,

Важно е да разберете как дейността може да повлияе на риска в тази възрастова група. Установихме, че е важно да се замени времето, прекарано в заседнала стая, с нивото на активност. "
Elhakeem и колегите му открили, че възрастните, които упражняват повече, са имали по-ниски нива на биомаркери, свързани със сърдечните заболявания. Маркерите, включващи С-реактивен протеин, интерлевкин-6 (IL-6) и лептин, са извлечени от кръвни проби на гладно. "Ние се фокусирахме върху тези биомаркери за атеросклероза [защото] те са по-малко проучени и е доказано, че прогнозират риска от сърдечно-съдови събития и смърт", отбелязва Елхакеем.

Изследователите класифицират физическата активност като умерена - като градинарство, голф, бавно ходене или разтягане - или умерено до енергично, което включва колоездене, оживено ходене, танци, косене на трева, тенис или други подобни.

Като цяло, участниците, които са извършили по-голяма активност, са имали по-ниски нива на отрицателните биомаркери. Авторите на изследването заявяват, че "по-голямата лека физическа активност и умерената до енергична интензивност на физическата активност и по-малко заседналия час в ранна възраст са свързани с по-благоприятни профили на кардио-васкуларните биомаркери".

Мит № 2: Слабият метаболизъм е основната причина за увеличаване на теглото по време на възрастта
Истината: Свързаното с възрастта наддаване на тегло има много повече общо с диетата и нивото на активност от метаболизма ви и един от най-добрите начини за избягване на възрастовото натоварване е редовното упражняване. Така ако мислите, че метаболизмът ви е спрян, може да смятате, че възпалението е фактор, допринасящ за това. В края на краищата, наддаването на тегло често е знак за хронично ниво на ниско възпаление и се влияе от храните, които ядете.

Имайте предвид, така наречените "здравословни" храни като боб, млечни продукти, зърна, бобови растения, ядки и семена, могат да причинят възпаление.

Неидентифицираните хранителни чувствителности могат да ви насочат към устойчивостта към инсулин и лептин, което сериозно ще затрудни вашия метаболизъм, храносмилането и други области на здравето. Когато имате хранителна чувствителност или алергия, тялото ви се чувства "атакувано", а не хранено от тази определена храна, което провокира циркулирането на възпалителни молекули.

В допълнение към проблемите с инсулин и лептин, това състояние често се съпътства от дисбаланс в микроорганизмите в храносмилателния тракт, известен също като чревна дисбиоза . Отвъд хранителните алергии и непоносимостта , можете да развиете възпаление чрез токсини в околната среда, прекомерна тренировка, лош сън, стрес и други фактори.

Храните, които най-вероятно ще бъдат проинфламаторни, са храни боклуци и високо преработени храни, включително повредени омега-6 масла, зърнени храни, храни с високо съдържание на захар и такива, които са генетично модифицирани. Ако се нуждаете от диетично напътствие, разгледайте моя план за хранене. Силно препоръчвам програмата си за упражнения да включва ежедневно ходене , обучение с висока интензивност, тренировка за сила, стречинг и йога . Всички тези дейности могат да се променят според вашите способности, възраст и физически ограничения.

https://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2018/09/07/8-fitness-myths.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20180907Z2&et_cid=DM231770&et_rid=412830959

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *