Различните употреби и възможните ползи от хиалуроновата киселина

Можете да закупите добавки от хиалуронова киселина под формата на капсули. Продуктите за грижа за кожата, съдържащи хиалуронова киселина, също се продават на пазара днес и се използват само за нанасяне на повърхността на кожата. Има също и инжекции, но те трябва да се прилагат само от лекар по причини, свързани с безопасността.

Добавките хиалуронова киселина обикновено се използват от по-възрастни хора, за да подпомагат смазването на ставите, тъй като с напредването на възрастта намалява производството на хиалуронова киселина.

Крем или хидратиращ препарат от хиалуронова киселина може да стимулира здравето на кожата, но може и да извлича вода от по-дълбоките слоеве на кожата ви, ако живеете в сух климат.

I&V

Изследователите вярват, че с увеличаването на възрастта способността на организма да произвежда хиалуронова киселина намалява, увеличавайки риска от развитие на някои състояния, свързани с това съединение. По-долу са представени няколко примера на заболявания, свързани с проблемите при производството на хиалуронова киселина:

Фибромиалгия
Това състояние понякога се характеризира с високи нива на хиалуроновата киселина в кръвта, особено сутрин, до такава степен, че някои предполагат, че един от начините за диагностициране на фибромиалгия може да бъде измерването на нивата на хиалуроновата киселина в кръвта. Обаче, щом като се установи, че нивата се повишават и спадат, нормализирането на нивата ви с хиалуронова киселина може да бъде един от начините за осигуряване на лечение и облекчаване на симптомите.

Остеоартрит
Хиалуроновата киселина бързо се превръща в подход за лечение на остеоартрит. Според проучване, киселината се оказва полезен инструмент за облекчаване на симптомите на това възпалително състояние.

Сухи очи
В проучване, публикувано в списанието на Американската академия по оптометрия, изследователите изтъкват, че хиалуроновата киселина има потенциала да помогне за облекчаване на сухи очи, особено в тежки случаи.

Здрава кожа
Хиалуроновата киселина може да помогне да запазите кожата си влажна и да я направите по-силна, по-гладка и по-стегната. Ето защо много продукти за грижа за кожата я включват като съставка.

Глаукома
Според медицинското списание Molecular Vision намаляването на хиалуроновата киселина може да увеличи риска от развитие на първична глаукома с отворен ъгъл.

Пролапс на митралната клапа (MVP)
MVP, макар и да не е животозастрашаващо, може да причини болка в гръдния кош, умора и замаяност. Това състояние обикновено е свързано с недостиг на магнезий. Увеличавайки нивата на магнезий, което на свой ред увеличава нивата на хиалуроновата киселина, може да помогне със симптомите на MVP.

Храни, които могат да увеличат производството на хиалуронова киселина

Ясно е, че хиалуроновата киселина играе важна роля във всекидневните телесни функции, така че как да го оптимизирате? Най-добрият начин е чрез вашата диета. Няколко храни са известни като добри източници на хиалуронова киселина, докато други могат да помогнат за увеличаване на производството. Препоръчвам следните храни:

 Месо от добитък, хранен с трева: Повечето меса от добитъка, като говеждо, пуешко, свинско, агнешко и пиле, съдържат високи нива на хиалуронова киселина. Можете да направите бульон от костите, хрущялите и сухожилията, за да получите тази субстанция.

 Кореноплодни растения: Смята се, че възрастните граждани в Юсурихара, японско село извън Токио, остават в добро здраве поради диетата си, която се състои главно от нишестени кореноплодни растения като картофи (обикновени и сладки), imoji и konyako, според местните лекари.

Въпреки това, не преяждайте постоянно с тези храни - нишестето е вид въглехидрат, който може да доведе до повишаване на теглото, когато се консумира прекалено много. Препоръчвам умерена консумация и разнообразяване на диетата и с други плодове и зеленчуци.

 Богати на витамин С храни: Аскорбиновата киселина се смята, че играе важна роля в производството на хиалуронова киселина. Вашият най-добър избор включва червени, жълти и оранжеви чушки, цитрусови плодове и билки като магданоз и кориандър.

 Богати на магнезий храни: Този минерал може да помогне да синтезирате производството на хиалуронова киселина. Вашите най-добри варианти са банани, ябълки, авокадо, домати, пъпеши, круши и праскови. Те също така са богати на други хранителни вещества, които могат допълнително да помогнат оптимизирането на вашето здраве.

Но какво да направите, ако все още страдате от симптомите на заболяване, свързано с аномалиите на хиалуроновата киселина? Тогава може би е време да помислите за вземането на добавка, за да облекчите настоящата си ситуация.

https://articles.mercola.com/vitamins-supplements/hyaluronic-acid.aspx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *